10. august 2020
IMG_8174
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anja er en hverdagshelt: Her får du hendes verdensklasse-gullash

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anja er en hverdagshelt: Her får du hendes verdensklasse-gullash

Klokken har lige rundet fire om morgenen. Solen er så småt ved at stå op, og Anja Berg Jensen skal lige til at gå i gang med at lave dagens middag - måske til dig. Hun er nemlig delikatesseleder i MENY i Virum, hvor hun styrer køkkenet, der ligger lige ovenpå selve butikken. Så der er ikke langt fra køkken til køledisk for alle de lune rettere, der hver dag bliver svinget ned på køl i butikken. Her fra kan du så tage den med hjem og varme op, og vupti er aftensmaden hjemme. Hjemmelavet med friske råvarer - fuld af kærlighed til maden og lavet med kyndig hånd.

Hver tredje dansker bruger et kvarter i køkkenet - hvad gør du?

Der er sket meget siden mormor lavede mad fra bunden, og i dag viser undersøgelser, at hver tredje dansker bruger mindre end 15 minutter i køkkenet om dagen.
Tendensen går i én retning: Vi spiser mindre og mindre mad, som man lavede den for 50 år siden. I stedet er det færdigretter som frysepizza, thaimad eller noget helt tredje fra fryseboksen, der lige ryger en tur i mikrobølgeovnen.
Kan du nikke genkendende til ovenstående? Så er tid sikkert en mangelvare for dig som for mange andre danskere. Og her træder en af hverdagens helte til, så du kan få et godt måltid, som mormor lavet det - helt fra bunden.

Ingen nemme genveje - sovs bliver lavet på smør og sødmælk

Det koster et sted mellem 25-50 kroner for en bakke med mad til en eller to mennesker. Og der er rift om retterne, fortæller Anja, der har været uddannet slagter og delikatesseleder i 14 år, så hun ved, hvad hun taler om. “Vi tager ikke nogle nemme genveje. Sovsen bliver fx lavet på smør og sødmælk, og ellers laver vi næsten alt helt fra bunden - hvad enten det så er svensk pølseret, græske frikadeller med tzatziki, gullasch, bøf stroganoff eller flæskesteg med hele pakken,” siger hun og understreger, at de gør meget ud af variationen. “Du kan få en ny ret hver dag hele ugen, men vi har ikke nogen faste klassikere om fredagen eller sådan noget. Jeg finder ud af, hvad der bliver lavet, når jeg møder ind tidligt om morgenen. Og så er det bare i gang.”

9 ud 10 danskere køber færdigretter

Hvem kunne ikke lige bruge et par ekstra timer i døgnet? og når der skal optimeres på tiden i hverdagen, er det oftest, vi skærer ned på den hjemmelavede mad. Nu behøver du slet ikke at spekulere på det, for Anja laver maden for dig. Det giver også ungerne en krog i, hvordan rigtig mad ser ud og smager.
I 2015 købte 74 procent af de danske husstande færdigretter en gang om ugen. Det tal er i dag steget til 87 procent. Det skyldes, at mere end halvdelen af forbrugerne oplever at have for lidt tid i hverdagen - især børnefamilier. Så hvis du smutter forbi MENY i Virum på vej fra job for at hente din “hjemmelavede” aftensmad. Så skal du slå til med det samme, hvis du støder på Anjas lasagne, krebinetter eller schnitzel. For som hun siger med et grin: “Dem er der rigtig meget rift, så der skal du være hurtig.”

Gullaschopskrift til 2 pers.
300 Gr. oksekød i tern - gerne af okseinderlår, men oksebov og oksetykkam kan også bruges, men skal så simre i 2 timer ialt
1 løg
1 spsk. smør
2 tsk. tomat purré
1 dåse flåede tomat
1 tsk. paprika
250 ml. fløde, 38 %
1 terning kyllingebouillon
1 dl. vand
4-5 stk. gulerødder eller 100 gr, karotter fra frost
125 gr, champignon I skiver eller 1 glas champignon i skiver
Salt og peber


Kartoffelmos
800 gr. skrællede kartofler
1 spsk. smør
1/2 dl. mælk
Salt og peber
Anjas personlige hofret er Gullasch med kartoffelmos. Her er opskriften.

Til 2 pers. Gullasch

Gullasch, sådan gør du:

Varm din gryde op, så smørret bliver gyldent, og kom oksetern i. Brun på alle sider ved middel varme. Til sidst brunes løgene med (ca 3 minutter). Tomat-purré og paprika kommes i gryden og røres godt rundt.

Hakkede tomat, gulerødder, vand og bouillion kommes i, og bringes i kog, derefter skrues der ned og lægges låg på. Lad det stå og simre i ca. 1 time.

Så kommes fløde og champignoner i og simrer videre i 10 min.

Hvis konsistensen er for flydende, bruger jeg en meljævning - man kan også lave den nemme med koldt vand og majsmel.
Smag til med salt og peber

Kartoffelmos, sådan gør du

Kartoflerne skrælles og deles i halve. Kom dem i en gryde med kogende vand. Kog i ca 20 min, til de er møre, og hæld så alt vand fra. Kom smør og salt og peber ved, og mos let Når smørret er smeltet, kommes mælken i kartoflerne, og der moses helt færdigt. Tilsæt mælk efter behov, til den ønskede konsistens opnås
Smag til med salt og peber.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?