23. januar 2021
Se 3 nemme og lækre opskrifter nederst i artiklen
Se 3 nemme og lækre opskrifter nederst i artiklen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 3 genialt enkle fiskeopskrifter - fiskehandlerens egne favoritter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

3 genialt enkle fiskeopskrifter - fiskehandlerens egne favoritter

Alexander Haagensen undrer sig. Han forstår simpelthen ikke, at vi i Danmark har en af verdens længste kyststrækninger i forhold til landets størrelse, og alligevel siger hver anden dansker, at de aldrig spiser fisk eller skaldyr - helt ubegribeligt.

“Det giver overhovedet ingen mening. HVER ANDEN dansker spiser aldrig seafood. Det er jo helt vildt”, siger han med eftertryk og måbende øjne. Og man forstår hans undren, for sammenlignet med andre lande med lige så let adgang til havets herligheder, kan vi ikke just prale af en bred gastronomisk tilgang til fisk på tallerkenen.

“Tænk bare på Japan og hele middelhavsregionen, hvor fisk og skaldyr er en kæmpe del af deres køkken. Og så har vi oven i købet nogle af de lækreste spisefisk i farvandet omkring Danmark.”

“Vi skal være en førende fiskehandel”

Alexander er blot 26 år, men har allerede cementeret sit navn som fiskehandler. Han har været elev hos nogle af Danmarks mest prominente fiskehandlere, hvorefter han har færdiggjort uddannelsen på fiskeriskolen i Thyborøn. Han ved, hvad han taler om, når det handler om fisk. Alexander er nemlig en af de få uddannede fiskehandlere i Danmark, og fisk er ganske enkelt hans helt store passion.

Han arbejder for De Glade Fiskemænd, der står for den nye fiskeafdeling i MENY i Virum - en afdeling, der efter en større renovation åbnede for et par måneder siden. Og Alexander har store ambitioner.

“Det her skal være en af de førende fiskehandlere. Vi kommer blandt andet til at have et super bredt sortiment - både af lokalt fangede fisk i sæson, men også med nogle fisk og skaldyr fra resten af verden, som folk måske ikke lige har prøvet før,” bedyrer han.

Glem for et øjeblik laks og tun

Han er klar til at tage dig i hånden og guide dig rundt i dagens fangst på is i fiskedisken. Han synes nemlig, at det godt kan blive en smule kedeligt, at 60-70 procent af kunderne sværger til laks og tun. Det skorter i hvert fald ikke på alternativer, når Alexander opremser en håndfuld af sine egne favoritter, der får tænderne til at løbe i vand: Dampet pighvar, grillede jomfruhummere, skindstegt kulmule, smørstegt rødtunge, hvidvinsdampede blåmuslinger, og sådan kan han blive ved.

“Vi har så mange skønne ting, der hver dag nøje bliver udvalgt på fiskeauktion i Hanstholm af en gut, vi kender og kan stå 100 procent inde for i forhold til kvaliteten i hans udvalg af fisk. Så jeg sætter en stor ære i at fortælle kunderne om, hvad der er rigtig godt på dagen og samtidig give nogle fifs tilberedningen, så de får den ultimative oplevelse.”

Det kan ikke gå galt

Alexanders Haagensens mission er kort fortalt at give kunden nogle vilde aha-oplevelser med fisk. Han vil inspirere til at gå ombord i det brede udvalg af fisk fra hele verden - især Danmark. For som han selv siger:

“Mange aner ikke, hvad de går glip af, hvis de kun holder sig til de sikre valg som fx tun og laks. Så jeg råder såvidt muligt til, at du kaster dig ud i det. Når kvaliteten er helt i top, kan det ikke gå helt galt.”

Er du klar på selv at blive inspireret, kan du møde Alexander fra De Glade Fiskemænd i den lækre nye fiskeafdeling i MENY i Virum. Han er uden tvivl klar til at give dig et par bud på, hvilken fisk du skal servere til middag.

3 genialt nemme fiskeopskrifter - sikker succes

3 genialt nemme fiskeopskrifter - sikker succes
1. Hvidvinsdampet pighvar

Det skal du bruge:

1 hel pighvar (få din fiskehandler til at skære lommer i, til at kunne fylde den)
Citron
Hvidvin
Sherryeddike
Dild
Salt
Peber

Sådan gør du:
· Tag pighvarren, og krydr lommerne med salt og peber. Fyld derefter lommerne med dild, nogle dråber sherryeddike, godt med hvidvin og citronskiver.
· Pak pighvarren ind i sølvpapir, så den kan ligge og dampe i sit eget saft, da dette giver mere smag til fisken.
· Forvarm ovnen på 120 grader, smid pighvarren ind, og damp den på 100 grader i en time. På den måde langtidsbager du fisken, så den er saftig i kødet, i stedet for at smide den ind på 200 grader i 25-30 min og risikere, at den er tør, når den kommer ud.
· Tag pighvarren ud af ovnen, pil skindet forsigtigt af med en gaffel, og server, mens den er varm - evt med små kogte kartofler.

2. Grillede jomfruhummere

Det skal du bruge:

Jomfruhummere, flækkede (få din fiskehandler til at flække dem for dig)
Dild/purløg
Hvidløgsolie
Salt
Peber
Hvidløg

Sådan gør du:
· Hæld hvidløgsolien op i en skål.
· Finthak dild/purløg, riv hvidløget på et rivejern, og smid det i skålen.
· Tilføj salt og peber, og rør godt rundt.
· Film skålen, og smid den i køleskabet, så marinaden kan trække. Jo længere tid den kan få lov at trække, jo bedre.
· Læg jomfruhummerne på en bred pande, og pensl dem med marinaden - giv dem gerne et ordentligt lag.
· Hold grillen på middelhøj varme, og smid jomfruhummerne på i 10-12 min. (tilføj gerne mere marinade under tilberedningen for at holde dem saftige)
Servér med hvidløgsbrød og smeltet kryddersmør til at dyppe Jomfruhummerne i.

3. Dampede blåmuslinger

Det skal du bruge:

Blåmuslinger
Gulerødder
Skalotteløg
Purløg
Hvidløg
Porre
Muslingefond (ikke nødvendig, men giver skøn smag)
Hvidvin (ikke tør)
Fløde
Salt
Peber

Sådan gør du:
· Skær grøntsagerne i fine strimler, og finthak løgene.
· Skyl, rens, og sortér muslingerne (er de åbne og lukker sig ikke, når du banker på dem, er de døde og skal derfor smides ud)
· Hæld lidt hvidvin i bunden af en gryde, og sautér grøntsager og løg et par minutter.
· Tilføj derefter de rensede muslinger, og hæld godt med hvidvin ved - det behøver ikke at dække muslingerne, Sæt låg på, og damp dem i 7-10 min.
· Sortér de muslinger, der ikke har åbnet sig fra efter tilberedningen, og smid dem ud.
· Sigt muslinger, grøntsager og løg fra gryden, og bring den i kog med lagen i. Tilsæt stille og roligt fløde, og pisk godt. HUSK at smage til med salt og peber.
· Lad "suppen" koge ind, og smag til, før du tilsætter muslinger, grøntsager og løg i suppen igen.
· Servér med hvidt brød og finthakket purløg på toppen.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?