11. december 2017
Mikkel Fuglsang, Midtjyllands Museum, fik allerede på førstedagen tilbagelagt mange skridt med sit magnetometer. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Mikkel Fuglsang, Midtjyllands Museum, fik allerede på førstedagen tilbagelagt mange skridt med sit magnetometer. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: På jagt efter tildækket historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: På jagt efter tildækket historie
Sorø - 12. oktober 2017 kl. 09:19
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Onsdag kunne forbipasserende se et mærkeligt syn på de store græsarealer omkring Sorø Akademi. Det skriver Dagbladet og Sjællandske.

En mand vandrede op og ned skubbende et monstrum, der ligner en mellemting mellem en gammeldags såmaskine og en overdimensioneret rollator.

Monstrummet er et såkaldt magnetometer, og manden, der skubber det, er museumsinspektør ved Museum Midtjylland, Mikkel Fuglsang, der har specialiseret sig i at håndtere den teknik.

Med magnetometeret kan man - uden at skulle grave - måle de forskellige magnetstyrker nede i jorden - på grund af jord og sands jernindhold - og det er derfor også muligt at registrere, om der tidligere har været gravet op og dækket til, været lagt stensætninger eller foretaget andre ændringer i det naturlige jordlag.

Og det er netop tidligere tiders rumsteren med jorden omkring det, der engang var Sorø Kloster, målingerne skal forsøge at afdække.

Møllerenden slutter i dag ved Priorgade/Skælskørvej, men gik i middelalderen helt ind til klosteret og derfra videre ud til Sorø Sø.

Møllerenden var en af datidens store ingeniørbedrifter. Anlagt af cisterciensermunkene. En 1800 lang og dyb rende mellem Sorø Sø og den lavereliggende Tuel Sø. Med et fald på tre cm. for hver 100 meter.

På den måde kunne munkene udnytte det strømmende vand til mølledrift - og måske var der også på Sorø Kloster - i lighed med f.eks. Øm Kloster - et sindrigt system til udskylning af latriner og kloaker.

Årsagen til, at det hele er blevet sat i gang, hedder Aage Peter Ravnsgaard. Han bor i Sorø og har arbejdet som ingeniør i mange år. Engang drømte han også lidt om at blive arkæolog.

I 1980 boede han i Molbechs Hus ved Sorø Akademi, og nærheden til al historien fik ham til at interessere sig for den.

- På et tidspunkt kom en artikel i Soranerbladet, hvis konklusioner jeg var uenig i. Det fik mig til at gå dybere ned i emnet, siger Aage Peter Ravnsgaard til Dagbladet og Sjællandske.

Han håber, at denne uges målinger ikke blot kan afdække præcis, hvor Møllerenden forløb inde på Akademigrunden, men også få afgrænset, hvor munkenes vandtekniske anlæg lå.

- Derudover kunne jeg vældig godt tænke mig at finde ud af, hvor klostermuren gik oprindeligt, siger Aage Peter Ravnsgaard.

Undersøgelserne, der varer to dage, er økonomisk støttet af Stiftelsen Sorø Akademi og Oluf P. Olsens Fond.

Herefter skal Mikkel Fuglsang gennemgå alle de data, der er indsamlet, så der går nogle uger, inden det vides, hvor meget nyt undersøgelserne kan bidrage med.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk