14. december 2017
Ivar Gjørup gav tilhørende en humoristisk, men intellektuelt udfordrende eftermiddag. Foto: Bjarne Stenbæk
gallery icon

Se billedserie

Ivar Gjørup gav tilhørende en humoristisk, men intellektuelt udfordrende eftermiddag. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi er fødte medlemmer af dumme læseres klub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi er fødte medlemmer af dumme læseres klub
Sorø - 13. august 2017 kl. 18:47
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ivar Gjørup og Madame Nielsen gav publikum åndelig føde og gode grin ved å+rets Holbergdag. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Skaberen af tegneserien Egoland og modtageren af Holberg Medaljen, Ivar Gjørup, spiddede i den grad sit publikum, da han søndag eftermiddag talte ved årets Holbergdag på Tersløsegaard.

- Ivar er ewt gdt bevis på, at man kan være sjov, selv om man er klog, sagde bestyrelsesmedlem i Tersløsegaard, Susanne Søhuus, da hun introducerede taleren - og hun fik ret.

I 2008 skabte Gjørup, der er cand.mag. i klassisk filologi, i sin stribe »dumme læseres klub« og lod blandt andet klubben mødes til sommermøde.

- Vi er alle fødte medlemmer af dumme læseres klub, sagde han og gav som eksempel, hvordan klubbens fremtrædende medlem, Super Egon, opremsede alt det, som det er rigtig dumt at gøre for eksempel i forhold til klima og menneskesyn.

Men selv om det er torskedumt, udbryder Super Egon: »Lad os gøre det«.

- Det er som om, dumme læseres klub overtager magten over alt i disse år, sagde Gjørup, der også førte de cirka 50 fremmødte ind i Platons verden - og til dels i Holbergs.

Han arbejdede blandt andet med den tese, at skriften er menneskehedens mest betydningsfulde opfindelse nogensinde, men gjorde også skriften til grin, da han læste op af noget så forrygende som en brugsvejledning til en stige!

I Danmark og andre sammenlignelige steder har vi et flere hundrede år langt skriftbaseret fællesskab - men der er fortsat mange steder i verden, hvor der trods vores lange historie overhovedet ikke eksisterer sådan et fællesskab. Det fører ofte til at der ikke bliver distingveret - altså gjort forskel eller skelnet. Det ses eksempelvis i vore tiders vanskeligheder med at skelne imellem muslimer og terrorister. Og det lykkes faktisk jævnligt »dumme læseres klub« at snigløbe det lange skriftbaserede fællesskab.

Mens Gjørup lidt senere i livet kastede sig over Platon, elskede han Holberg fra blot 11-12 års alderen.

- Jeg læste alle hans komedier, fortalte han og pegede på Erasmus Montanus som den bedste. Ja, en af historiens bedste.

Den handler om landsbydrengen, som hele byen er stolt af, fordi han studerer, men da han vender hjem, er han stort set ubrugelig i landsbyen. Og så handler den nok så meget om, hvad man af og til må gøre for at redde sit skind - eller liv.

Efter Ivar Gjørup fik Tersløsegaard besøg af den soranske performancekunstner og litterat Madame Nielsen - og til publikums udelte fornøjelse sprang Madame Nielsen ud som en reinkarnation af Ludvig Holberg.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk