22. marts 2019
800 boliger er allerede ramt af motorvejsstøj, og fremtidig boligudbygning bliver forhindret af den. Men nu har kommunen måske en chance for at få støjdæmpning til en billigere pris. Foto: Leo Grøndal
800 boliger er allerede ramt af motorvejsstøj, og fremtidig boligudbygning bliver forhindret af den. Men nu har kommunen måske en chance for at få støjdæmpning til en billigere pris. Foto: Leo Grøndal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Støj fra motorvej: Ny mulighed for jordvolde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Støj fra motorvej: Ny mulighed for jordvolde
Sorø - 20. juni 2018 kl. 06:01
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da Sorø Kommune tilbage i 2016 lagde en strategi for dæmpning af støjen fra motorvejen, lå det i kortene, at det ville blive nødvendigt at bruge støjskærme på langt størstedelen af strækningen.

En betragtelig udgift til formentlig omkring 45 mio. kr. Men nu har Sorø Kommune fået et tilbud fra DSV Transport, der over en årrække forventer at kunne levere overskudsjord til volde. Kan det gennemføres, kan kommunen se frem til en besparelse på 30 mio. kr. Det skriver Dagbladet og Sjællandske.

Det er ikke kun det nye tilbud fra DSV Transport, der gør det aktuelt for politikerne at hive sagen om støjdæmpning frem igen.

Undersøgelser viser nemlig, at ikke alle de arealer, der syd for motorvejen - Haverup og Katrinelystområdet - er udlagt til boligudbygning, vil kunne udnyttes, medmindre der bliver gjort noget ved støjen. Faktisk vil 162 af 300 fremtidige boliger falde for støjen.

Dertil kommer, at op mod 800 eksisterende boliger i nærheden af motorvejen er støjbelastede ud over Miljøstyrelsens grænseværdier.

Egentlig er det ikke kommunens ansvar, men da ikke meget tyder på, at der vil være snarlig hjælp at hente fra statslig side, har kommunen valgt at tage de boliger med i tankerne, når der tales støjdæmpning.

I første omgang har politikerne i byrådets udvalg for teknik og miljø sagt ja til, at DSV Transport kan udarbejde et oplæg til, hvordan støjdæmpningen kan foregå.

Et sådant projekt ventes at kunne ligge klar efter sommerferien.

I samme ombæring har udvalget besluttet at bruge 200.000 kr. på en konsulent, der kan nærlæse oplægget fra DSV Transport og sikre, at kommunen ikke indgår en aftale, den kan komme til at fortryde:

- Der kan være flere aspekter, vi skal være opmærksomme på. Lige nu har vi f.eks. højkonjunktur. Der er gang i byggeriet og derfor masser af overskuds jord. Men hvad hvis tiderne ændrer sig, vil firmaet så være leveringsdygtig i jorden over en fem-årig periode, siger formand for udvalget, Jens Nygaard (V) til Dagbladet og Sjællandske.

Når oplægget er afleveret, og kommunens rådgiver har nærlæst det, får udvalget sagen til behandling igen. Der ventes tidligst at kunne tages stilling til valg af støjdæmpning til efteråret.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk