11. maj 2021
»På fodrejse i Alcarria« er udkommet hos Forlaget Hovedland og kan købes hos boghandlere og på nettet. Foto: Merete Jensen
gallery icon

Se billedserie

»På fodrejse i Alcarria« er udkommet hos Forlaget Hovedland og kan købes hos boghandlere og på nettet. Foto: Merete Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spansk provins i ord og billeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spansk provins i ord og billeder
Sorø - 22. april 2021 kl. 19:31
Af AF Merete Jensen

Sorø-forfatteren Henrik Tarp har lagt sidste hånd på oversættelsen af Camilo José Celas bog fra 1948, »Viaje a la Alcarria«. Bogen, som har den danske titel »På fodrejse i Alcarria - en litterær vandring i en spansk provins«, udkom i marts og er en kærlighedserklæring til et helt andet Spanien end dét, turisterne normalt møder.

Camilo José Cela modtog i 1989 Nobelprisen i litteratur for sin rige prosakunst, og »Viaje a la Alcarria« er ét af hans mest elskede værker.

- Det har jo ikke været muligt at vandre i udlandet i disse coronatider, så jeg måtte have noget andet fornuftigt at tage mig til, siger Henrik Tarp med et skævt smil. Han fortsætter:

- Jeg har læst bogen et hav af gange, og underligt nok er den aldrig blevet oversat til dansk. Faktisk er spansk litteratur ikke særlig kendt - måske på nær Miguel de Cervantes »Don Quijote«, og det er ret besynderligt, da spanierne har en rig tradition inden for litteratur.

Camilo José Cela blev født i 1916 i provinsen La Coruña i Galicien.

Han har i sit forfatterskab ofte portrætteret det jævne menneske og landsmænd fra samfundets nederste trin, og det er også denne medfølende beskrivelsesevne der sikrede ham Nobelprisen i litteratur i 1989.

Bogen »På fodrejse i Alcarria« er baseret på en vandring, som Camilo José Cela foretog forklædt som vagabond, da han anså det som en mulighed for - på denne måde - at komme i »øjenhøjde« med både høj og lav.

- Camilo José Cela foretog sin vandring i årene lige efter Den Spanske Borgerkrig som sluttede i 1939, så det var et fattigt Spanien, hvor op imod halvtreds procent af spanierne var analfabeter. Hans poetiske og farverige beskrivelser af landskaber, mennesker og bygninger gør, at man med bogen i hånden stadig kan følge og genfinde de steder, han beskriver, forklarer Henrik Tarp.

Den lokale forfatter har netop oversat endnu en bog fra 1953, »Dødsmesse for en spansk bonde«, men han har endnu ikke besluttet, om den skal udgives.

Henrik Tarps næste store projekt er at skrive endnu en vandrebog - denne gang om Camønoen.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk