21. juni 2021
Studerende og undervisere fra Professionshøjskolen Absalon forlader Ankerhus til påske næste år. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Studerende og undervisere fra Professionshøjskolen Absalon forlader Ankerhus til påske næste år. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slut med uddannelse på Ankerhus fra påske næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Slut med uddannelse på Ankerhus fra påske næste år
Sorø - 01. august 2020 kl. 12:48
Af Martin Pedersen

En epoke slutter til påske 2021, når Professionshøjskolen Absalon rykker sin ernæring og sundhedsuddannelse fra Ankerhus i Sorø til nye omgivelser i Slagelse.

Til september begynder 95 nye studerende på Ankerhus, men til påske flytter de altså med de andre til et nybygget campus i Slagelse.

Administrationen flytter også fra den tidligere statsamt-bygning på Slagelsevej 7 i Sorø.

- Vi er på vej mod Slagelse, og det glæder vi os til. Det betyder, at de nye studerende primært får deres hverdag i Slagelse, hvor de bliver en del af et større studiemiljø, siger Berit Hvalsøe.

Hun er centerchef for ernæring og rehabilitering på Professionshøjskolen Absalon og er blandt andet ansvarlig for uddannelsen på Ankerhus.

Den nye årgang bliver væsentligt mindre end årgangene de seneste år. For eksempel blev der optaget 180 personer på uddannelsen i 2017 mod 95 i år. Den sidste tid på Ankerhus vil der derfor være markant færre studerende på gangene end tidligere.

- Men det har også sin charme, især i starten af uddannelsen, siger Berit Hvalsøe.

Juuls Skoleejendomme ApS har købt Ankerhus-bygningerne for 17 millioner kroner og har planer om at omdanne stedet til en skole for børn med særlige behov.

- Ikke afgørende med Sorø

Flytningen af uddannelsen fra Ankerhus til Slagelse betyder samtidig et farvel til den sidste videregående uddannelse i Sorø Kommune.

Ifølge rektor på Sorø Akademis Skole, Kristian Jacobsen, får det ikke den store betydning for de unge mennesker, han møder på gymnasiet.

- Det er en meget lille del af sådan en årgang, der søger lige præcis den uddannelse. Og for dem, der søger, tror jeg ikke, det er afgørende, at uddannelsen ligger i Sorø, siger han.

Opbakning fra rektor

Han bakker op om Professionshøjskolen Absalons plan om at samle uddannelser i et nyt campus lige ved Slagelse Station.

- Det er for snævert kun at snakke om Sorø Kommune. Jeg synes, at Professionshøjskolen Absalon har en god pointe i, at det er vigtigt at bevare udbuddet af uddannelser på Vestsjælland. Så det er da en god idé at lægge en uddannelsesinstitution ved stationen i Slagelse. Og det er det take, man må have på det, snarere end at se på, om der er en videregående uddannelse i Sorø by, siger rektor Kristian Jacobsen.

- Vi er nok de små

Flytningen af den videregående uddannelse på Ankerhus får heller ikke betydning for de ledige og unge på arbejdsmarkedet her i Sorø Kommune. Det fortæller Kenneth Damsgaard Hyde, der er kommunens arbejdsmarkedschef.

- Vores fokus er alligevel rettet mod andre områder med uddannelser, og Slagelse og Ringsted er tæt på. Det er bliver ikke et problem for det arbejdsmarkedspolitiske system, siger han.

Ifølge borgmester Gert Jørgensen (K) er der tale om en tendens, som man må acceptere.

- Jeg så gerne mere uddannelse i kommunen. Men vi er nok de små i den sammenhæng, og så må vi leve med det indtil videre, siger Gert Jørgensen.

Ankerhus Seminarium blev stiftet af Magdalene Lauridsen i 1902. De første mange år blev der uddannet husholdningslærerinder på stedet. Siden da har mange ting ændret sig, og i dag er uddannelsen i ernæring og sundhed markant anderledes end dengang.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk