16. juli 2019
Kommunens folkeskoler vil få en større andel som et fast grundbeløb, når pengene til skolerne skal fordeles. Billedet er fra Ruds Vedby Skole. Foto: Per Christensen
Kommunens folkeskoler vil få en større andel som et fast grundbeløb, når pengene til skolerne skal fordeles. Billedet er fra Ruds Vedby Skole. Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skole-penge ændres fra variabelt til fast tilskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skole-penge ændres fra variabelt til fast tilskud
Sorø - 17. februar 2019 kl. 11:03
Af Martin Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et politisk flertal har besluttet, at pengene til områdets folkeskoler skal fordeles på en ny måde. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Et flertal af de syv politikere i børne- og undervisningsudvalget har netop godkendt en ny model for, hvordan pengene til kommunens seks folkeskoler skal fordeles.

Inden for den almene undervisning er tilskuddet opdelt i et grundbeløb, et beløb per klasse og et beløb per elev. Den nye fordeling af pengene gør grundbeløbet større, end det har været hidtil.

Forslaget til en ny fordeling har været i høring. I høringssvarene udtrykkes der bekymring for, om folkeskolernes frihed til at fortolke og udmønte budgettet kan overholdes.

En del høringssvar opfordrer til, at Sorø Kommune går i gang med at justere de såkaldte sociale kriterier allerede nu i stedet for at vente til skoleåret 2020-2021.

På trods af høringssvarene nikkede seks af de syv politikere i udvalget til den nye model for fordeling af penge. Bo Mouritzen fra Enhedslisten stemte imod, da han mener, at folkeskolen og sfo'erne er underfinansieret.

Grundbeløbet skal dække en skoles basale grundomkostninger. Skolerne får også et beløb per klasse, nærmere betegnet er det 750.000 kroner per klasse. De penge dækker udgiften til det lovpligtige krav om minimalt timetal på hvert klassetrin. Hvis der kun er én klasse på årgangen, øges tildelingen med 10 procent til 825.000 kroner, da der ved kun en enkelt klasse er færre muligheder for stordrift.

Elevtildelingen er som udgangspunkt på 49.600 kroner per elev. Det gælder op til 20 elever. Tildelingen per elev øges, hvis klassestørrelsen er fra 21-24 elever, og den øges yderligere, hvis der er 25-28 elever i klassen.

SFO1 udløser 15.803 kr. årligt pr. barn, mens SFO2 står til 12.402 kr. pr. barn i årligt tilskud. I SFO1 skal der minimum være en pædagog og en pædagogmedhjælper på fuld tid, mens der i SFO2 mindst skal være en 25 timers pædagogstilling.

De sociale kriterier er til for at sikre de skoler, der har relativt mange socialt belastede børn. På det felt kommer der ingen ændringer nu. De nuværende sociale kriterier vil også gælde skoleåret 2019-2020, men der skal også sættes en analyse i værk, der fra det følgende skoleår kan fastlægge nye og mere præcise eller mere tidssvarende sociale kriterier. Analysen skal være klar til politisk behandling i tredje kvartal i 2019, hvorefter den sendes i høring.

I øjeblikket udgør puljen til sociale kriterier fem pct. af den samlede ramme før regulering for tilskud og fradrag som f.eks. puljen til ekstra indsats i dansk og matematik og det samlede bidrag til skole-it.

Endelig er der specialundervisningen. Her foregår tildelingen med 75 pct. ud fra sociale kriterier og 25 pct. ud fra elevtal.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk