19. marts 2019
En halmballe vejer cirka 500 kilo. I år forventer Niels Kristian Pedersen kun halvt så meget halm fra markerne som normalt. Foto: Martin Pedersen
gallery icon

Se billedserie

En halmballe vejer cirka 500 kilo. I år forventer Niels Kristian Pedersen kun halvt så meget halm fra markerne som normalt. Foto: Martin Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så tidligt har Niels aldrig høstet før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så tidligt har Niels aldrig høstet før
Sorø - 09. juli 2018 kl. 06:28
Af Martin Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På Niels Kristian Pedersens marker i Lynge er vinterbyggen lige blevet høstet. Og nu er halmen fra de høstede marker sågar også blevet presset til halmballer og kørt til opbevaring.

Det er flere uger tidligere end i en normal, dansk sommer.

- Jeg har arbejdet i landbruget i over 50 år. Det er det tidligste nogensinde. Et år har jeg prøvet at høste den 13. juli. I år begyndte vi den 2. juli. Og vi kunne også godt være startet lidt tidligere, fortæller Niels Kristian Pedersen til DAGBLADET og Sjællandske.

Niels Kristian Pedersen ejer 125 hektar jord. Driften af markerne har han bortforpagtet, men den 74-årige landmand fra Lynge hjælper stadig med arbejdet - for eksempel under høsten.

Bortforpagtningen betyder, at det ikke har nogen økonomiske konsekvenser for ham, om høsten er god eller dårlig. Og det er måske meget godt netop i år.

For de seneste måneders sommervarme og minimale nedbør er ikke kun årsag til en historisk tidlig høst i landbruget. Sommertørken er også årsag til en dårlig høst med små kerner og begrænsede mængder halm.

Normalt bliver der høstet omkring syv ton korn per hektar mark hos Niels Kristian Pedersen. I år kunne der kun høstes fem ton vinterbyg per hektar. Om nogle uger skal markerne med hvede og vårbyg også høstes.

Det er ligesådan med mængden af halm. Normalt er udbyttet på i alt cirka 600 ton halm, men man forventer kun at nå op på omkring 300 ton halm i år.

- Man kan kun iagttage det. Sidste år var det helt omvendt. Det regnede meget og vi måtte tørre kornet. Det er da frustrerende. Men sådan er det at være landmand. Det er ærgerligt, men vejret kan vi ikke gøre noget ved, siger Niels Kristian Pedersen.

Han håber, at politikerne vil hjælpe landbruget på den lange bane.

- Ja, det er et dårligt år. Men på lang sigt håber jeg på bedre rammevilkår for landbruget, så man har mulighed for at spare sammen til dårlige år, siger han.

Historien om landmændenes dårlige høst rummer dog også et positivt budskab, fortæller Niels Kristian Pedersen.

- Håbet er, at vejret er mere fornuftigt næste år, så det hele fungerer bedre. Det kan vi kun håbe på.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk