19. april 2019
Byrådet havde ved onsdagens møde besøg af en del borgere, der protesterede mod besparelser. S-SF-EL foreslår nu, at byrådet selv bidrager ved at sænke vederlaget. Foto: Bjarne Stenbæk
Byrådet havde ved onsdagens møde besøg af en del borgere, der protesterede mod besparelser. S-SF-EL foreslår nu, at byrådet selv bidrager ved at sænke vederlaget. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: S-SF-EL: Byråd ned i løn og genindfør dækningsbidrag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S-SF-EL: Byråd ned i løn og genindfør dækningsbidrag
Opdateret 21. september 2018 kl. 11:08
Sorø - 21. september 2018 kl. 07:57
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Oppositionen vil også genindføre byggesagsbidraget, spare på konsulenter og projekter samt sige nej tak til at låne 30 mio. kr. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

At der er tale om forhandlingsudspil lægger Anne Madsen (S), Linda Nielsen (SF) og Bo Mouritzen (EL) ikke skjul på, men de tre partier møder til budgetforhandlingerne med blå blok samt Alternativet og radikale fredag med et forhandlingsforslag, der går på, at Sorø Kommune skal spare uden at ramme kernevelfærden og uden at gældsætte sig yderligere.

- Vi mener, at vi kan få enderne til at nå sammen uden at låne de 30 mio. kr. til gadebelysningen. Pengene tages i kassen, siger Anne Madsen (S).

- I vores forslag har vi på den rigtige side af 60 mio. kr. i kassen, og dermed lever vi op til KLs anbefaling, fortsætter Linda Nielsen (SF).

- Det kan ikke nytte, at vi gældsætter os yderligere, siger Bo Mouritzen.

- Vi er ved at pantsætte fremtiden. Sådan et lån vil skade kernevelfærden fremover, og det ønsker vi ikke. Da det nye byrådsflertal trådte til, lå Sorø Kommune i indeks 100,3 - med det nye lån kommer vi indeks 109,8. Efterhånden er afdrag på gæld en rigtig stor post i budgettet - og det er jo rentebærende gæld.

Oppositionens udspil til de kommende budgetforhandlinger er, at ældreområdet, børneområdet og handicapområdet skal friholdes. Faktisk foreslår de tre partier, at de 2 mio. kr., der kan komme ind via dækningsbidraget bruges direkte til at styrke en tidlig start på livet ud fra den tese, at det giver både positive menneskelige og positive økonomiske effekter på den lidt længere bane.

- Og vi tror på, at erhvervslivet godt kan se det fornuftige i at genindføre dækningsbidraget - det kan vi gøre i 2020 - så vi kan skåne børn, ældre og handicappede, siger Linda Nielsen.

- Det samme gælder for byggesagsbidraget, tilføjer Anne Madsen.

Når der skal spares, mener S-SF-EL også, at politikerne selv må spytte i kassen.

- Vi skal have vederlaget for byrådspolitikere reguleret ned, siger Anne Madsen - det blev senest sat op i januar 2017. Hun vil dog lade det være op til en forhandling, hvor meget det skal dreje sig om.

På konsulent- og projektområdet regner de tre partier med at kunne skære mindst 2,5 mio. kr. om året.

- Det er ikke, fordi vi ikke vil udvikle. For det vil vi gerne, og vi ved også godt, at vi som lille kommune ind i mellem er nødt til at købe kompetencer til, som vi ikke har, men der ligger rigtig mange penge der, siger Linda Nielsen - og Bo Mouritzen fortsætter:

- Vi hører også, at folk er ved at være trætte af alle de projekter. Ofte foregår de i øvrigt på det overordnede plan, og resultaterne når ikke ned i systemet. En forudsætning for at kunne implementere nye ting er, at kernedriften fungerer.

Oppositionen vil hente 1 mio. kr. på at melde Sorø Kommune ud af Visit Vestsjælland og satse på anden og billigere markedsføring. Andre penge skal spares på at overholde reglerne ved afskedigelser og fratrædelser, hvor en for dårlig håndtering hidtil - efter de oplysninger de tre partier er i besiddelse af - har kostet kommunen mange penge i bod og ekstra betaling. Partierne har i deres oplæg indregnet et finansieringsbidrag på 16 mio. kr.

- Jeg ved godt, at vi tidligere har sagt, at det er »fugle på taget«, siger Anne Madsen.

- Men vi får jo noget, og de beregninger, der hidtil har været lavet på udligningsreform, finansieringsbidrag mv,, ligger betydeligt højere for Sorø Kommune, så mindre end de 16 mio. kr., vi får i dag, bliver det ikke.

Omfartsvejen i Tersløse vil oppositionen gerne skyde ud til 2022, så et nyt byråd kommer til at tage stilling til vejen og vejføringen. Byggemodningen af Rørstensgården og Tangagervej udskydes til 2020 og det samme gør en støjvold ved motorvejen.

- Og så vil vi gerne sætte retning, er de tre partier enige om.

Det betyder, at man gerne vil tage energilån på 750.000 kr. pr. år til at udskifte konventionel belysning med miljøvenlig og ikke så driftstung LED-belysning. Man vil også gerne låne til at reparere tag på Holbergskolen, i Sorø Hallen og i Pedersborg Hallen. Den kommunale bilpark skal gradvist udskiftes med mere miljøvenlige biler. Kommunen skal nedsætte forbruget af plastik - eksempelvis finder man det ikke nødvendigt med drikkeflasker til byrådsmøderne. Fodboldbanerne skal slås, men græsset i naturen skal til gengæld ikke - og det kommunale lys skal slukkes om natten. Sorø Kommune skal være klimakommune samt certificeret bivenlig kommune. Sidstnævnte betyder bl.a., at der skal plantes blomster ved virksomheder, i boligforeninger, på kommunale arealer m.m.

Endelig har oppositionen forslag på arbejdsmarkedsområdet. Kommunen bør tage flere voksenelever ind i ældre3plejen, ligesom et samarbejde mellem kampagnen Et Faglært Sjælland, børn og undervisningsudvalget samt arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget skal sætte større fokus på at lede skoleelever ind i de praktiske fag.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk