27. maj 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rapport: Sorø Kommune skal investere i plejeboliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rapport: Sorø Kommune skal investere i plejeboliger
Opdateret 21. oktober 2018 kl. 10:53
Sorø - 21. oktober 2018 kl. 08:51
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Social- og Sundhedsudvalget har indledt udarbejdelsen af en masterplan for udviklingen af plejeboliger. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

I de kommende år stiger antallet af ældre, og det samme gør antallet af demente. Derfor skal der bruges flere plejeboliger samt mere personale, og der skal bruges flere plejeboliger, der er indrettet til demente.

Det er hovedkonklusionerne i den rapport, som konsulentfirmaet COWI har udarbejdet for Sorø Kommune. Rapporten skal danne baggrund for, at kommunen kan udarbejde en masterplan for udviklingen af plejeboliger.

Men ikke nok med, at der skal tilføres boliger. De eksisterende plejecentre står også overfor at skulle renoveres. Kun Røde Kors Plejecenter betegnes i rapporten som tidssvarende, så der bliver nok at tagte fat på i de kommende år. Flere af plejecentrene har også udfordringer i forhold til at leve op til Arbejdstilsynets krav.

Sorø Kommune råder i dag over seks plejecentre med tilsammen 207 plejeboliger og 18 midlertidige pladser - af sidstnævnte er seks aflastningspladser samt 12 afklaringsboliger, hvor en ældre og/eller syg kan bo, mens deres behov for fremtidig bolig og tilbud afklares. Det er der især behov for efter hjemsendelse fra en hospitalsindlæggelse.

Der har i de seneste år været fuld belægning, og aktuelt står der 31 på venteliste til en plejebolig.

I sine beregninger har COWI flere modeller. Konsulentfirmaet finder det mest sandsynligt, at Sorø Kommune indenfor de kommende 10 år får behov for at bygge 21-23 nye plejeboliger, men set over en 20-årig periode vil behovet være 50-60 nye boliger. Rapporten anbefaler også Sorø Kommune at udvide antallet af de såkaldte afklaringsboliger. Her mangler Sorø Kommune fem boliger for at nå op på landsgennemsnittet.

Når politikerne skal tage stilling til, hvad der skal gøres, er der flere ingredienser i gryden. Rapporten slår fast, at dem, der kommer i en plejebolig, helst vil bo tæt på, hvor de boede i forvejen. Samtidig er det også sådan, at et plejecenter med 60-80 pladser er det driftsøkonomisk mest rationelle. Det er især en højere bemanding i forhold til antal

pladser i ydertimerne, der gør, at de små plejecentre er relativt dyrere at drive. Det kan anspore til centralisering, og COWI peger også på, at Sorø Kommune med økonomisk fordel kunnebreducere antallet af plejecentre og gøre dem større. Kun Røde Kors Plejecenter når op på 61 pladser.

49 af de 207 plejeboliger er i øjeblikket indrettet til og benyttet af demente, men antallet demente ventes at stige. I 2017 var der 489 registrerede med demens i Sorø Kommune - 146 mænd og 374 kvinder. Allerede i 2025 ventes det antal at være steget til 597 - 174 mænd og 423 kvinder. I de efterfølgende fem års-perioder viser prognosen en stigning på omkring 100 pr. periode frem til 2040. Her er antallet »skudt« til 881.

Det skal også udmøntes i den fremtidige indretning og tilførsel af plejeboliger.

Rapporten anviser forskellige muligheder for at finansiere nybyggeri, ligesom der kan indgås aftale med de såkaldte friplejehjem. Rapporten tager ikke stilling til behovet for ekstra arbejdskraft og udgifter til drift. Et fingerpeg kan man få ved at tage den nuværende pladsudgift på et plejecenter i Sorø Kommune. Den er 403.000 kr. pr. år for somatiske borgere, ca. 501.000 kr. pr. år for en afklaringsplads og ca. 688.000 kr. pr. år for en demensplads.

Fagcenter Social og Sundhed fremlægger i december for social- og sundhedsudvalget en overordnet tidsplan for det videre arbejde.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk