1. august 2021
Rabatter og grøftekanter skal udpines, så urter og vilde blomster kan få lov til at trives og give næring til insekter og dyr. Foto: Allan Nørregaard
Rabatter og grøftekanter skal udpines, så urter og vilde blomster kan få lov til at trives og give næring til insekter og dyr. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rabatterne skal pines og slås til blomsterflor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Rabatterne skal pines og slås til blomsterflor
Sorø - 18. juni 2021 kl. 06:01
Af Lene Berthelsen

For ikke så mange år siden handlede det udelukkende om ordentlige oversigtsforhold og trafiksikkerhed, når snakken faldt på vejrabatter og grøftekanter - ikke mindst slåningen eller manglende slåning af samme.

I dag handler det ikke kun om det, men i høj grad også om biodiversitet. Der er fuld opmærksomhed på, at brændenælder og græs ikke er tilstrækkeligt til at holde liv i en masse forskellige insekter og dermed også i livet længere oppe i fødekæden.

Og brændenælder og græs er det, der er mest af, når man slår rabatter, som man har gjort i mange år. Hvor det kun er græsset tættest på asfalten, der møder den skarpe klinge, og hvor det afklippede græs får lov til at ligge og give gødning til de planter, der er gode til at drage nytte af det og vokse op og overskygge alt andet.

Nye arbejdsmetoder

Der skal med andre ord flere vilde blomster tilbage i rabatterne, og det kræver nytænkning af Vej & Parks arbejdsmetoder. Nytænkning som der indtil videre har været bred opbakning til i både teknik- og miljøudvalget og økonomiudvalget, og som en samlede kommunalbestyrelse ventes at tilslutte sig på sit møde sidst på måneden.

Det nye vil blive, at der skal slås til bagkant hvert år, og at der skal være en-to slåninger af vegetationen årligt. Og at det afklippede skal fjernes, så jorden bliver udpint. Det vil ikke ske overalt i kommunen, men på de strækninger, hvor jordbundsforholdene i forvejen er magre og dermed egnede til de blomster- og urtetyper, man gerne ser sprede sig.

565.000 kr. årligt

Vej & Park er i år i gang med at prøvekøre ordningen på en 10 km. lang strækning, og den kommunale forvaltning har nu kortlagt rabatter og grøftekanter og delt dem ind i tre kategorier: Meget egnet, godt egnet og mindre egnet.

Af de to første kategorier er der sammenlagt 46 hektar, og hvis de skal slås og holdes på den biodiversitets-fremelskende måde, vil det koste 565.000 kr. årligt.

Et beløb, der nu vil indgå som et ønske i de kommende budgetforhandlinger, og som der altså på forhånd ser ud til at være enighed om at give.

Formand for teknik- og miljøudvalget, Jens Nygaard (V) pointerer, at det falder godt i tråd med Sorø Kommunes ønske om at være »Danmarks Vildeste Kommune«, og at der udover det naturmæssige kan være endnu en positiv effekt:

- Når jorden er tilstrækkeligt udpint, vil det måske være tilstrækkeligt at slå rabatterne hvert andet eller tredje år, og så sparer vi penge på det, siger han.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk