22. maj 2019
Vejleder Signe Friis Jørgensen viser de fire drenge gråbynken - eller fattigmandspeberen, som den også hedder. Fra højre er det Vilhelm, Storm, Villads og Johan. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Vejleder Signe Friis Jørgensen viser de fire drenge gråbynken - eller fattigmandspeberen, som den også hedder. Fra højre er det Vilhelm, Storm, Villads og Johan. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pesto med fattigmandspeber og skvalderkål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pesto med fattigmandspeber og skvalderkål
Sorø - 07. august 2018 kl. 18:02
Af Anders Petri
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Man kan sagtens finde mad i naturen uden at gøre dyr fortræd. Mandag formiddag lærte en håndfuld børn hvordan. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Man siger, at en ulykke sjældent kommer alene. Da man i foråret planlagde arrangementet Vild Mad, ville man tilberede maden over bål udenfor. Som backup havde man et par trangiaer, hvis brændet skulle strejke. Så kom afbrændingsforbuddet, og dermed forsvandt muligheden for udendørs mad.

Heldigvis er der installeret et komfur i Kongskilde Naturcenter, så da Vild Mad gik i gang mandag formiddag, var der en måde at tilberede maden på. Men da vejleder Signe Friis-Jørgensen vendte tilbage med de fem medvirkende børn, var også komfuret stået af. Backupen til backupen var også gået i stykker. Og så måtte den første backup i brug igen. Løsningen blev nemlig at tænde trangiaerne indenfor.

Hvorfor denne hektiske jagt på en måde at tilberede maden? Fordi det lige netop var formålet med arrangementet Vild Mad; at finde mad i den vilde natur og tilberede den.

Det gjorde fem børn på en jagt efter små, kulinariske oaser i en skov, der var mærket af den lange tørke.

Det startede med en lille historielektion, hvor cikorierodens betydning som kaffeerstatning under 2. verdenskrig blev gennemgået. Herefter blev der smagt på fattigmandspeber, vilde hindbær, skvalderkål, mælkebøtter, vandmynte, spydmælde samt hyben og mirabeller.

Børnene havde appetit på den vilde mad.

-Prøv at smag det her, skulle Signe Friis Jørgensen blot sige, og så kastede de fem børn sig over det med en appetit, som var det en gratis pizza. En af dem, Storm, fandt sig en kærlighed i skvalderkålen.

- Det smager for én gangs skyld godt. Jeg synes faktisk, at skvalderkål smager lidt af gulerødder, udbrød han med munden fuld.

Og det er netop den reaktion, Signe Friis Jørgensen gerne ville have frem hos børnene.

- De skal se, at naturen kan bruges til andet end at spille fodbold på. At vise dem en anden måde at bruge tingene på, synes jeg er super sjovt, siger hun.

De fem børn - den ene havde mor med på slæb - stod klar klokken ti til en gåtur ved Frederikskilde Strand. For to af dem - Vilhelm og Mira - var det meningen, at de ville være med. De tre resterende - tre drenge - var egentlig mødt op for arrangementet Smedens Ild, men da smeden var blevet syg, måtte de tage til takke med en gåtur i skoven og noget vild mad.

Begge arrangementer er en del af Parnas Natur- og Aktivitetsparks tilbud i sommerperioden.

Vennegruppen på tre forsøgte at finde lidt drama i de vilde planter og frugter.

- Er de giftige?, lød et hyppigt spørgsmål fra de tre. For de tre drenge var der to muligheder, når de stødte på noget nyt. Kan det spises eller er det giftigt? De tre snakkede ind i mellem så meget, at Signe Friis-Jørgensen måtte skære igennem.

- Jeg skal lige bede om ro igen!

Efter gåturen sorterede den lille gruppe deres indsamlede råvarer i fælles bunker og kastede sig over tilberedningen. Der skulle renses hyben, fjernes sten fra mirabellerne og de mange indsamlede blade skulle stødes til pesto. Imens bagte Signe Friis Jørgensen boller og lavede the på vandmynten.

- Jeg synes, det er vigtigt, at de får tingene i hænderne selv. At tilberede råvarerne er også en del af at samle dem ind, siger hun.

Også her skulle Signe Friis Jørgensen kæmpe for at få ro i forsamlingen - navnlig hos de tre førnævnte venner - men når først roen havde indfundet sig, fænges alle fem børn af de forskellige måder, de indsamlede frugter og urter kan bruges på.

Har du også fået lyst til at udnytte naturens kulinariske muligheder, anbefaler Signe Friis Jørgensen de to bøger »Spis Vilde Planer« i serien Danmarks Natur samt »Natur Almanak« af Claus Meyer.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk