19. januar 2019
- Der kommer demografimidler næste år, siger Lars Damgaard (DF). Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

- Der kommer demografimidler næste år, siger Lars Damgaard (DF). Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Penge til børn og unge skaber politisk splid i udvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Penge til børn og unge skaber politisk splid i udvalg
Sorø - 13. september 2018 kl. 20:31
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

S og EL ville ikke tage økonomisk redegørelse i børn og undervisningsudvalget til efterretning. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Den økonomiske redegørelse, som fagcentret gav på det seneste møde i børn og undervisningsudvalget, skabte splid blandt politikerne. Hverken Anne Madsen fra Socialdemokratiet eller Bo Mouritzen fra Enhedslisten kunne tage redegørelsen til efterretning. Den del sørgede til gengæld Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og de radikale for. Punktet skal dog med flertallets anbefaling og mindretallets kommentarer videre både i økonomiudvalg og byråd.

- Vi er enige om, at vi har nogle udfordringer, siger udvalgsformand Lars Damgaard (DF).

- Der er eksempelvis flere børn i dagpasningen, end vi havde forventet, men allerede næste år kommer de demografi-midler, vi mangler i år. 9 mio. kr. bliver tilført. Og 25. september skal fagcentret fremlægge forslag til, hvordan vi kan finansiere det beløb, der mangler i 2018, så vi i videst muligt omfang kan friholde institutionerne for besparelser.

- Jeg ville gerne sige ja til, at vi havde fået den økonomiske gennemgang, hvis det så ikke betød, at jeg samtidig sagde ja til bilagsmaterialet - men de ting hænger sammen, så derfor sagde jeg nej, fortæller socialdemokraten Anne Madsen.

- Eksempelvis fremgår det af bilagsmaterialet, at Sorø Kommune har fået 754.000 kr. fra Socialstyrelsen til et fagligt og ledelsesmæssigt kompetenceløft i dagtilbud for dagplejere, ledere og faglige fyrtårne. Det projekt sættes først i gang i 2019, og så mener man, at vi kan bruge de penge til at dække underskuddet i år. Præcis det samme kan ske med 455.000 kr., vi har fået fra Den Kommunale Kompetencefond til uddannelsesforløb for de kommunale dagplejere. Det betyder så, at dagpasningen i 2019 selv skal finde midlerne til at gennemføre projektet. Det vil jeg ikke være med til. Pengene skal bruges til det, de er øremærket til. Redegørelsen dækker reelt over en besparelse på daginstitutionsområdet.

- Redegørelsen skubber udgifter for i alt 3,109 mio. kr. over til 2019, siger Enhedslistens Bo Mouritzen.

- Indstillingen til byrådet er ikke dækkende. Den økonomiske redegørelse er langt mere omfattende, end der i indstillingen gives udtryk for, og redeførelsen afspejler ikke, hvor underskuddet er opbygget. Vedtager vi det, der er lagt op til, siger vi ja til drastiske nedskæringer. Udvalgsformanden fortæller godt nok, at der kommer 9 mio. kr. fra demografipuljen - men det er altså ikke vedtaget endnu, så det er langt fra sikkert. Desuden har vi et efterslæb både på skoler og på daginstitutioner.

Også Ung Sorø har Bo Mouritzen et øje på.

- Det er Ung Sorø, der har et underskud - ikke Katrinelystgården, siger han.

- Overskridelsen på 5,5 mio. kr. er mere end det dobbelte af Ung Sorøs samlede budget på 4,5 mio. kr. Hvordan er det sket? Hvordan kan så lille en institution oparbejde så stort et underskud?

Fagcentret foreslår også, at kommunen tager 1,650 mio. kr. på kontoen for skole-it til finansiering af det samlede budgetunderskud. Det vil betyde, at skolerne i 2019 skal dække reduktionen af it-budgettet, og at skole-it-strategien skal tilpasses et budget, der er 1,650 mio. kr. lavere. Pengene er ikke brugt i 2018, og skolerne ønske dem overført til 2019.

Inden for specialundervisningen lider især Sorø Borgerskole, der har et samlet underskud på 1,9 mio. kr. Her ønsker skole og fagcenter, at der med deltagelse af et eksternt konsulentfirma foretages en analyse af visiteringen til skolens specialundervisning.

På foranstaltningsområdet for børn og unge vurderer fagcentret, at der via en stram budgetstyring kan hentes 1,5 mio. kr. til finansiering af de samlede budget-udfordringer. Da der ike kan ændres i aftalerne i 2018, kan det først ske i 2019 og vil få en reduktion af serviceniveauet som konsekvens.

I børn og undervisningsudvalget var der enighed om at anbefale byrådet, at Ruds Vedby Skole får lov til at overføre 84.000 kr. fra anlæg til drift - der blev givet 100.000 kr. i tilskud til en parkourbane, men den blev i højere grad end forventet etableret af fondsmidler. Det indstilles også i enighed, at 1,897 mio. kr. overføres fra skole-it anlæg til drift - og at der overføres 120.000 kr. fra anlæg til drift inden for dagpasningen.

Af de sidstnævnte uforbrugte it-midler skal 900.000 kr. gå til specialundervisningen, mens 997.000 kr. går til underskuddet i Ung Sorø/Katrinelystgården.

De 120.000 kr. fra dagpasningen er faktisk fra Den Kommunale Kompetencefond til indkøb af iPads til dagplejerne. De penge skal så findes inden for eget budget i 2019.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk