19. juni 2019
Social- og sundhedsudvalget har begyndt året med at være i minus. Samtidig er der stor efterspørgsel efter for eksempel hjemmepleje. Lige nu bliver der brugt 100 timer mere ugentligt end budgetteret. Foto: Jens Wollesen
Social- og sundhedsudvalget har begyndt året med at være i minus. Samtidig er der stor efterspørgsel efter for eksempel hjemmepleje. Lige nu bliver der brugt 100 timer mere ugentligt end budgetteret. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Økonomi i udvalg er anstrengt fra årets start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomi i udvalg er anstrengt fra årets start
Sorø - 09. februar 2019 kl. 10:08
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sidste år lykkedes det kun Sorø Kommune at klare opgaverne inden for ældrepleje og handicapområdet ved at tilføre otte mio kr. mere til de to områder, end byrådsflertallet havde budgetteret med.

Og det bliver en udfordring for udvalget at undgå, at det samme kommer til at ske i år. Det skriver Dagbladet og Sjællandske.

For selv om der blev ført ekstra penge til områderne sidste år, ser det alligevel ud til, at det i begge tilfælde ender med et underskud, der bliver trukket med over i 2019.

På ældreområdet forventes der at mangle i alt 3,5 mio. kr., når 2018-regnskabet er gjort op. Penge, som formand for social- og sundhedsudvalget, Lars Schmidt (DF) håber at kunne hente hjem via de besparelser, der blev indlagt i budgetaftalen for 2019.

Mod det taler, at opgavemængden på ældreområdet ikke just er faldende. Således bliver der i øjeblikket brugt 100 flere timer hjemmehjælp om ugen, end der er budgetteret med.

Lars Schmidt erkender, at det er en kæmpe udfordring:

- Jeg kunne da sagtens ønske mig flere penge til området, men tingene skal hænge sammen, og derfor var jeg med i budgetforliget. Det nytter ikke noget bare at stille sig udenfor og pege fingre. Sammenlignet med andre kommuner ligger Sorø pænt, men alle kommuner er også udfordrede. Og vi er nået dertil, at der kun er råd til skal-opgaverne. Der skal puljepenge til fra staten for også at kunne løse kan-opgaver.

På handicapområdet er den økonomiske udfordring endnu større. Her slæber udvalget forventeligt et 2018-underskud på 2,3 mio. kr. med sig ind i 2019. Og når forvaltningen skuer frem mod forventede udgifter i årets løb, tegner der sig et billede af, at der vil komme til at mangle 9,4 mio. kr.

Penge, der skal forsøges hentet hjem ved at gennemgå et stort udvalg af kommunens ydelser, sagshåndtering, leverandører, private bosteds-priser m.m. for at se, om der kan være penge at hente:

- I 2014/15 så vi på bosteds-området og revisiterede. Det sparede vi penge ved, siger Lars Schmidt, der dog erkender, at 9,4 mio. kr. er en ordentlig mundfuld.

Medlem af udvalget Annette Raaschou van der Star (S) er ikke mindre bekymret:

- Vi har jo hele tiden sagt, at der er underbudgetteret, og vi tror ikke på, at underskudet kan hentes hjem. Selvfølgelig skal vi undersøge de muligheder, der er, men på handicapområdet tvivler jeg på, at vi kan finde samtlige 9,4 mio kr., siger hun.

På plejeområdet er hun bange for, at der kan ligge en tikkende bombe og vente i forhold til kommunens medfinansierings-udgifter på sygehusindlæggelser.

- Vi nedjusterede vores budget med otte mio. kr. sidste år på grund af lavere aktivitet. Men jeg er bange for, at alt bøvlet med f.eks. Sundhedsplatformen har været med til den lavere aktivitet, og at vi kan komme til at stå med en gevaldig pukkel senere i år. Og så koster det, siger Annette Raaschou van der Star.

Jens Nygaard, der har været fortaler for ekstra økonomiske status-redegørelser i udvalget, kan også få øje på udfordringerne:

- Men vi har fokus på problemerne, og vi lægger handleplaner. Vi skal i hvert fald undgå at stå i samme situation som sidste år, da året næsten var gået, inden der blev gjort noget.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk