16. juni 2021
Forekomsten af ADHD på Fyn, i København, Frederiksberg og Fanø Kommune er mindre end 10 ud af 1.000 0-17-årige, mens forekomsten i Kalundborg, Aabenraa og Sorø Kommune er mere end 30 ud af 1.000 0-17-årige. Billedet er fra en anden situation.Foto: Hans-Jørgen Johansen
Forekomsten af ADHD på Fyn, i København, Frederiksberg og Fanø Kommune er mindre end 10 ud af 1.000 0-17-årige, mens forekomsten i Kalundborg, Aabenraa og Sorø Kommune er mere end 30 ud af 1.000 0-17-årige. Billedet er fra en anden situation.Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal der ekstra fokus på unge med diagnoser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal der ekstra fokus på unge med diagnoser
Sorø - 08. juni 2021 kl. 12:15
Af Ulla Grundtvig Brask

En million kroner er rigtig mange penge i et privat husholdningsbudget, men et lille beløb, når vi snakker Sorø Kommunes økonomi på et år.

Alligevel kom der en meget lang dialog ud af et punkt på sidste kommunalbestyrelsesmøde.

Sagen drejer sig om en million kroner, som er afsat til visionsarbejde i 2021. For hvordan skal pengene til visionsarbejdet fordeles i år?

På udvalgsmøderne forud for kommunalbestyrelses-arbejdet og på selve kommunalbestyrelses-mødet havde både Socialdemokratiet og SF ændringsforslag i forhold til den fordeling, som forvaltningen pegede på.

Begge partier ønskede, at flere penge fra visionsmillionen skulle gå til ungeindsats i forhold til gruppen med psykiske sygdomme.

Det endte dog med, at en enig kommunalbestyrelse stemte for denne fordeling:

175.000 kr.: FN´s verdensmål - en koncentreret indsats for at få interessenter og borgere til at adoptere et verdensmål via verdensmålsambassadør-funktionen. Det er en videreførelse af indsats fra 2020.

190.000 kr.: Klimahandleplan for Sorø Kommune. Det er en videreførelse af indsats fra 2020.

220.000 kr.: Folkemøde Sorø 2021.

150.000 kr. Deltagelse i Miljøministerens konkurrence om Danmarks Vildeste Naturkommune.

190.000 kr.: Mental sundhed og udviklingen i antal børn, unge og voksne med psykiske sygdomme.

75.000 kr.: Digital platform til borgerinddragelse.

Der kom altså ikke flere penge fra visionsmillionen til ungeindsatsen, som S og SF havde ønsket, men politikerne hele vejen rundt blev enige om, at det er et område, der skal kigges meget nærmere på i den kommende tid og i særdeleshed i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.

I rapporten »Udviklingstendenser i forhold til børn og unge med psykiatriske diagnoser« fra Social- og Indenrigsministeriet (august 2020) står der, at der er stor variation på tværs af kommuner i forekomsten af enkelte diagnoser.

For eksempel er forekomsten af ADHD på Fyn, i København, Frederiksberg og Fanø Kommune mindre end 10 ud af 1.000 0-17-årige, mens forekomsten i Kalundborg, Aabenraa og Sorø Kommune er mere end 30 ud af 1.000 0-17-årige.

Forekomsten af autisme er ligeledes lavest på Fyn og i en række jyske kommuner, mens den er høj blandt andet Sorø Kommune.

Borgmester Gert Jørgensen pegede i sit debatindlæg på mulige forklaringer på tallene:

- Har vi tiltrukket mange borgere med de udfordringer, eller er det noget i dagligdagen, der gør det? Vi må finde ud af, hvad der er forklaringen, sagde borgmesteren.

Hans partifælle i kommunalbestyrelsen, Sofie Ullerup Torpegaard, nævnte, at fokus på tidlig indsats måske gør, at »Sorø fanger flere«.

Alt det skal politikerne blive klogere på i de kommende måneder. Sorø Kommunes budget vedtages endeligt i oktober 2020.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk