22. september 2020
Ved menighedsrådsvalget for fire år siden var der kampvalg i et enkelt sogn i kommunen - nemlig Bjernede Sogn.Foto: Thomas Olsen
Ved menighedsrådsvalget for fire år siden var der kampvalg i et enkelt sogn i kommunen - nemlig Bjernede Sogn.Foto: Thomas Olsen
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal de nye menighedsråd findes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal de nye menighedsråd findes
Sorø - 13. september 2020 kl. 15:56
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I langt de fleste sogne har der i efterhånden mange år været fredsvalg, når de nye menighedsråd skal findes.

Sådan bliver det formentlig også i år, men valget kommer uanset til at foregå på en anden måde, efter at en ny valglov trådte i kraft 1. januar 2020.

Den afgørende dag for de fleste sogne bliver i den kommende uge. Samtlige sogne i Sorø Kommune - undtagen Alsted - holder valgforsamling tirsdag den 15. september. Alsted Sogn holder to dage senere.

Ved valgforsamlingen kan det hele blive afgjort. Efter en fast dagsorden bliver der først orienteret om sogn og menighedsrådsarbejde generelt. Herefter bliver kandidaterne præsenteret, og der skal være plads til spørgsmål og debat. Kandidater skal være fyldt 18 år og være medlem af folkekirken i pågældende sogn. Det samme gælder dem, der skal stemme.

Dernæst skrides der til valg, der er skriftlig og hemmelig, hvorefter resultatet bliver læst op.

Og dermed kan det hele være overstået for det enkelte sogn, men er det ikke nødvendigvis.

Hvis det ikke lykkes at få samtlige pladser i menighedsrådet besat, skal der holdes suppleringsvalg ved en ekstraordinær valgforsamling. Den skal finde sted den 6. oktober.

Skulle det modsatte være tilfældet, nemlig at nogle sognemedlemmer efter den første valgforsamling finder ud af, at de egentlig gerne vil stille op til menighedsrådsvalg og har egen liste klar til formålet, ja så kan man melde sig ind i valgkampen helt frem til tirsdag den 13. oktober.

Sker det, må sognet ud i et egentligt »gammeldags« afstemningsvalg, og det vil ske den 17. november.

Så meget kan ske, og intet er sikkert, før det står klart, om der skal afstemningsvalg til. Det nye menighedsråd tiltræder den første dag i det nye kirkeår - den første søndag i advent.

Valgforsamlingerne finder sted følgende steder i de enkelte sogne:

15. september kl. 19.00:
Sorø Sogn: Sorø Sognegård. Lynge Sogn: Lynge Sognelade. Vester Broby Sogn: Broby gl. Skole. Bjernede Sogn: Ringerhuset i Bjernede. Slaglille-Fjenneslev Sogn: Sognehuset i Kirke Fjenneslev. Pedersborg Sogn: Pedersborg Sognegård. Bromme Sogn: Bromme Kirke. Niløse-Skellebjerg-Tersløse Sogn: Tersløse Sognegård. Ruds Vedby Sogn: Ruds Vedby Sognegård. Stenlille Sogn og Stenmagle Sogn: Stenlille Sognegård.

15. september kl. 18.30: Kirke Flinterup Sogn: Munke Bjergby Præstegård.

15. september kl. 20.00: Munke Bjergby Sogn: Munke Bjergby Præstegård.

17. september kl. 19.00:
Alsted Sogn: Legathuset i Alsted.

Når Alsted kan vælge en anden dag, skyldes det, at Alsted er en del af et flersognspastorat - altså flere sogne med samme præst. Sådanne sogne må godt vælge en anden dag - dog skal det være i samme uge.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk