31. maj 2020
Det er her på nordsiden af Tuel Sø - ikke langt fra industrikvarteret på Fulbyvej - at der findes olieforurening i søen. Sorø Forsyning vil placere et bassin, der forsinker og renser vandet fra regnvandsledningen. Illustration: Sorø Kommune
gallery icon

Se billedserie

Det er her på nordsiden af Tuel Sø - ikke langt fra industrikvarteret på Fulbyvej - at der findes olieforurening i søen. Sorø Forsyning vil placere et bassin, der forsinker og renser vandet fra regnvandsledningen. Illustration: Sorø Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu bliver der dæmmet op for oliespild i søen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu bliver der dæmmet op for oliespild i søen
Sorø - 07. november 2019 kl. 15:01
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Naturfolk og fiskere har i flere år bemærket, at der af og til ligger en oliefilm i vandoverfladen på Tuelsø.

arrow Læs også: Tuel Sø atter forurenet - men nu er der ansøgt om et projekt

Det har ikke været muligt for kommunen at lokalisere en enkelt forurenende kilde, men nu bliver der gjort noget ved problemet.

I samarbejde med Vestsjællands Brandvæsen vil kommunen lægge tre flydespærringer ved det udløb, hvor problemet er.

Flydespærringerne er første indsats, og den er kun midlertidig. Sorø Forsyning arbejder nemlig på en mere permanent løsning, der indebærer etablering af et bassin, hvor regnvandet forsinkes og renses, inden det løber videre ud i Tuel Sø.

Tager ikke det hele

- Ved at lægge de faste flydespærrer ud, sikrer vi, at vi får inddæmmet en god del af eventuelt kommende forurening, indtil den permanente løsning er på plads. Samtidig øges vores mulighed for at forebygge mod at forurening når ud i søen, da vores overvågning af tilløbet øges, og vi kan handle så snart der er problemer, siger leder af afdelingen for Plan, Byg og Miljø i Sorø kommune, Peter Dorff Hansen.

De faste flydespærringer vil inddæmme og absorbere olien, hvis den kommer ud i tilløbet. Vestsjællands Brandvæsen vurderer, at der kan opsamles 30-40 pct. af eventuelt kommende forurening. Derfor er det også nødvendigt med en bedre permanent løsning.

Danmarks Naturfredningsforening har tidligere udtalt, at den gamle korkfabrik kunne være forurenings-synderen, men så enkelt er det ikke. Det er ikke muligt at udpege en enkelt forureningskilde, oplyser Peter Dorff Hansen.

Mange forureningskilder

- Miljøafdelingens undersøgelser har vist, at forureningen kommer fra mange forskellige kilder, oplyser han.

Regnvandsledningen som går til Tuel Sø samler overfladevand og regnvand fra store dele af industriområdet nord for motorvejen og fra et boligområde syd for motorvejen.

I sådan et område kan der være mange forureningskilder, så som bilvask, ulykker og utilsigtet spild, som kan belaste regnvandsledningen og i sidste ende løbe til søen.

- Sorø Kommune opfordrer derfor alle - borgere som virksomheder - til at passe godt på vores regnvandsledninger. Regnvandsristene, som ligger i vejkanten, er kun til regnvand og må ikke benyttes til nogen form for spildevand og urent vand, da regnvandet ledes til vores søer og vandløb, påpeger Peter Dorff Hansen.

Sorø Kommune vil i øvrigt med skiltning på stedet informere om tiltaget.

arrow Fagcenter: Om et par år er Tuel Sø-problem løst
16. januar 2020 kl. 18:53 Opdateret: kl. 14:27
arrow Udfordringer i Tuel Sø skyldes næppe korkfabrikken
06. september 2018 kl. 13:02 Opdateret: kl. 15:25
arrow Olie påvirker Tuelsø-vandløb
05. februar 2015 kl. 17:00 Opdateret: kl. 09:59
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk