18. juni 2021
Knud Vad blev 82 år. Foto: Jens Wollesen
Knud Vad blev 82 år. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mindeord: Knud Vad er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindeord: Knud Vad er død
Sorø - 09. september 2019 kl. 17:20
Af Hans Krarup

Det er vemodigt at høre, at organist Knud Vad, Sorø Klosterkirkes tidligere organist, efter længere tids sygdom, døde den 7. september. Han blev 82 år gammel.

Han blev uddannet ved det Kgl. Danske Musikkonservatorium . Fra 1960-64 studerede han desuden hos den navnkundige Anton Heiller.

I 1964 blev han udnævnte til organist ved Sorø klosterkirke, hvor han opbyggede det storartede musikliv, der eksisterer den dag i dag.

I 1967 startede han Chorus Soranus, som nu skal videreføres af Kirsten og Knud Vads datter Kristine. For få uger siden gav Jakob Vad, Kirsten og Knuds søn, en fornem sangaften i Sorø Akademis festsal, som Knud nåede at overvære.

Knud startede Sorø Internationale orgelfestival i 1969 samt serien »Bachs kantater i Sorø kirke« i 1975.

Kort forinden have han påbegyndt en serie orgelkoncerter, hvor han på 12 aftener spillede samtlige Bachs orgelværker. Denne maraton præstation gennemførte han flere gange med fem års mellemrum, til sidst kronet med indspilningen af alle værkerne på i alt ni CD´er.

Han nåede at få projektet gennemført, inden eftervirkningerne af en hjerteoperation satte en stopper for hans koncertvirksomhed. Men Knud var ikke til at stoppe. Han fortsatte i flere år som organistvikar til gudstjenester rundt om i mange af omegnens kirker.

I international sammenhæng havde Knud et godt navn.

Fra 1978-95 var han docent ved musikhøjskolen i Lübeck. Han var på koncertrejser som orgelspiller i det tidligere Sovjetunionen, i USA, Sydamerika og Japan, Letland og sidst men ikke mindst i Polen, som han havde tæt forbindelse til - også på det familiemæssige område.

I mange år rejste han også udenlands som dirigent for Chorus Soranus.

På hjemmebane i Sorø Klosterkirke husker vi ham for utallige skønne koncerter, når han som dirigent for Chorus Soranus og et orkester af »håndplukkede« musikere ved afslutningskoncerterne på de årlige festivalkoncerter stod i spidsen for opførelsen af de store kirkemusikalske værker som Bachs h mol messe, Verdis »Requiem« og mange flere. Altid med store sangere fra ind-og udland som solister.

Som dirigent i et repertoire, der ellers måtte forekomme fremmed for kirkemusikere, fik han mulighed for at dokumentere sine evner, da han takket være en lokal donation fik lejlighed til at dirigere DR symfoniorkestret i samtlige Beethovens ni symfonier.

Ja, endog som operettedirigent foldede han sig ud, da han drog på turné landet rundt med Strauss operetten »Flagermusen« og Léhars »Grevinde Maritza« .

Efter 40 års ansættelse ved Sorø Klosterkirke modtog han Dronningens fortjenstmedalje og ved sin afgang som organist blev han hædret med Ridderkorset af Dannebrog.

Da han fyldte 79, modtog han i den polske ambassade med glæde og stolthed den fornemme polske pris: Gloria Artis i sølv for sit mangeårige arbejde for polsk-dansk kultursamarbejde.

Ved sin død efterlader Knud Vad sig, foruden sin hustru Kirsten, fem børn og ni børnebørn.

Bisættelsen finder sted fredag den 13. september kl. 13.30 fra Sorø Klosterkirke .

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk