20. juli 2019
Lone Andersen ruller på mormors rullemaskine, der er bygget i København, dengang man skulle bede telefonistinden om Vesper efterfulgt af et nummer, hvis man ville i kontakt med nogen i København V. Foto: Bjarne Stenbæk
gallery icon

Se billedserie

Lone Andersen ruller på mormors rullemaskine, der er bygget i København, dengang man skulle bede telefonistinden om Vesper efterfulgt af et nummer, hvis man ville i kontakt med nogen i København V. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lone har været rullekone i 20 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lone har været rullekone i 20 år
Sorø - 01. januar 2019 kl. 09:02
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lones Rulleforretning er en tidslomme på Holbækvej i Sorø. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

I Matador-tiden var det ganske almindeligt, at der på gårde og i huse stod ruller. Der var også mange rulleforretninger, som rullede duge, sengetøj, viskestykker, dækservietter, servietter m.m. for det bedre borgerskab, men i dag er rulleforretninger stort set uddøde. Men ikke på Holbækvej 39 i Sorø.

Her ruller Lone Andersen fortsat, som hun har gjort i 20 år, og hun benytter sin mormors gamle rullemaskine.

- Hvor gammel den er, ved jeg ikke, men den er lavet på Albert Petersens Søns Maskinrullefabrik, der lå på Lysholms Allé 9C i København V, og den er i hvert fald fra den ntid, hvor man skulle ringe Vester 8088 for at komme i telefonisk kontakt med virksomheden, fortæller Lone Andersen.

- Rullen lægges på nogle massive terrazzo plader, og så presses de oven fra af en bevægelig anordning i form af en stor kasse, der er fyldt med sten. Det er i øvrigt de samme sten, min mormor brugte, så de har da en vis erfaring.

- Hvor meget, maskinen vejer, ved jeg ikke, men egentlig behøver jeg ikke at låse ind til den, for der er ingen, der sådan lige kan løbe med den, fortsætter hun.

- Den er jo flyttet nogle gange i årene s løb. Først fra min mormors adresse på Lindevej 2 på Frederiksberg, hvor hun var rullekone i 46 år, til Bjernede, hvor jeg boede til 2005. Derefter kom den så til Holbækvej 39. som jeg flyttede til.

Men ved de lejligheder blev maskinen skilt ad og flyttet i stykker.

Rullemaskinen skulle egentlig have været på Sorø Museum, da mormor ikke kunne rulle mere, men museet måtte melde pas. Der var ikke plads.

I stedet kom den så til Bjernede, hvor Lone og hendes daværende mand indrettede en plads til den i en stald. Mormor hjalp til i begyndelsen - Lone havde i øvrigt som stor pige hjulpet mormor - og efterhånden kunne Lone selv tage over.

Men faktisk var det ikke meningen, at Lone skulle have været rullekone. Hun er udlært i det daværende Miko supermarked i Sorø og kom derfra til købmand Sivertsens Favør på Næstvedvej i Ringsted. Hun var også med, da forretningen rykkede til Nørre Torv, men så kom hun ud for en alvorlig trafikulykke, der bl.a. gav hende skader i hovedet.

- Det var i 1996, fortæller Lone.

- Da jeg kom på benene igen, forsøgte jeg at komme tilbage på det almindelige arbejdsmarked. Jeg var f.eks. på revalidering på RESA, men det gik ikke. Enden på det blev, at jeg blev førtidspensionist med tilladelse til at drive min rulleforretning ved siden af.

Lone holder åbent i rulleforretningen mandag og tirsdag fra kl. 8.00-12.00 samt onsdag og torsdag fra kl. 14.00-18.00.

- Jeg tager arbejdet i det tempo, jeg kan overkomme, fortæller Lone.

- Hvis det er absolut nødvendigt, kan jeg godt rykke hurtigt, men den almindelige regel her er, at jeg skal have en uge.

- Jeg har meget at lave, og faktisk kommer de fleste kunder, fordi de har hørt om mig fra andre.

- I flere år var det typisk ældre mennesker, der kom. De ældre er fortsat i overtal, men der kommer faktisk en hel del yngre mennesker nu. Jeg kender egentlig ikke årsagen, men det kan jo være, fordi det er noget særligt at få rullet sine ting. Emnerne får en særlig glød, når de bliver rullet på »gammeldaws facon«. Den glød kan man ikke stryge sig til. Overfladen bliver også smudsafvisende, ligesom krummer uden problemer kan børstes af.

Mange bliver også overraskede over, at det ikke er dyrere at få sengetøj, duge mv. rullet.

- Men det er ikke så galt. Jeg tager 35 kr. for at rulle en dug, siger Lone, der netop har haft travlt med at få juleduge klar.

Kunderne kommer fra nær og fjern, og i de senere år har en ny kundegruppe meldt sig.

- Jeg ruller alterduge mv. for en del kirker, fortæller Lone, der også har rullet for et renseri i Brønshøj, men det er nu slut. Til gengæld er der blandt kunderne også en, der selv væver duge.

- Hvor længe, jeg bliver ved, kan jeg ikke sige. Det er så længe, jeg synes, det er sjovt, siger Lone, der i dag er 56 år.

Jobbet er vigtigt for hendes selvværd.

- Det her er noget, jeg kan , og det er dejligt at have noget at stå op til, siger Lone Andersen, der fejrer 20 års fødselsdagen onsdag den 9. januar fra kl. 14.00-18.00 med et åbent hus, så folk kan kigge inden for og få en kop kaffe eller et glas vin.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk