25. maj 2020
Fra venstre er det Casper Borgen Larsen, Pelle Larsen, Niels Johansen og Mathilde Møller fra Byens Tag & Facade. De glæder sig til at komme i gang med at lægge nyt blytag på kirken og nyt kobbertag på spiret. Man ved faktisk ikke, hvad Absalon og hans mænd lagde på taget, da kirken stod færdig i 1201. På et tidspunkt blev kirken forsynet med et tegltag. Det blev i 1870 udskiftet med skifer, der så i 1969 blev udskiftet med bly. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Fra venstre er det Casper Borgen Larsen, Pelle Larsen, Niels Johansen og Mathilde Møller fra Byens Tag & Facade. De glæder sig til at komme i gang med at lægge nyt blytag på kirken og nyt kobbertag på spiret. Man ved faktisk ikke, hvad Absalon og hans mænd lagde på taget, da kirken stod færdig i 1201. På et tidspunkt blev kirken forsynet med et tegltag. Det blev i 1870 udskiftet med skifer, der så i 1969 blev udskiftet med bly. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokale skifter tag på kirke og spir

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokale skifter tag på kirke og spir
Sorø - 23. februar 2019 kl. 08:59
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lokale firmaer har klaret sig fint i konkurrencerne om renoveringen af Sorø Klosterkirkes blytag og spirets kobbertag. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

arrow Læs også: Hver centimeter dekoration skal renses med håndkraft og rensedej

Sorø: Godt nok har Byens Tag & Facade A/S adresse i København, men firmaet har en del tråde til Sorø. Ikke mindst via to af ejerne, Niels Johansen og Casper Borgen Larsen.

- Vi er rigtig stolte af og glade for, at vi vandt tagentreprisen, siger Niels Johansen.

- Når vi blev bedt om at give bud, hænger det bl.a. sammen med, at vi har arbejdet sammen med bygherrens rådgiver, Bertelsen & Scheving, på en række andre opgaver. Vi har netop skiftet kobberet på Nysted Kirkes spir. Vi har også samarbejdet om opgaver på Christiansborg og Amalienborg.

Men det er ikke bare Byens Tag & Facade A/S, der har tilknytning til Sorø. Som hovedentreprenør konkurrence-udsatte virksomheden en række underentrepriser. Kopp Sorø vandt såvel tømrer- som murerentreprisen, mens Meincke's Malerfirma sikrede sig malerarbejdet. Nyrup Installation A/S udfører byggeplads-installationerne, Ringsted Liftudlejning ApS. står for lift-leverancen, mens stilladset sættes op og pilles ned igen af Dansk Stillads Service A/S. Arbejdet omkring vinduerne varetages af Redtz Glas & Facade A/S fra Odense. Virksomheden J. Jensen fra Nordsjælland indretter byggeplads, udlægger køreplader og håndterer nedtagningen af det nuværende blytag.

- Selvfølgelig kigger vi også på prisen, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er godt tilfredse med, at det et langt stykke ad vejen er lokal arbejdskraft, der står for renoveringen af klosterkirken, siger direktør i Stiftelsen Sorø Akademi, Jens Kristian Poulsen.

Sorø Klosterkirke skal renoveres for omkring 70 mio. kr. Af dem har Lorentz Jørgensens virksomhed Sorana A/S og A.P. Møller Fonden doneret hver 25 mio. kr. Augustinus Fonden yder 7,5 mio. kr., mens 3 mio. kr. kommer fra Ringsted-Sorø Provsti. Resten af regningen står Stiftelsen Sorø Akademi for. Tagentreprisen udgør omkring 20 mio. kr., men en del af arbejdet udføres på timeløn, for der er simpelthen for stor usikkerhed om, hvor meget der skal laves. Det handler om det halvandet meter tykke murværk, hvor remmene ligger langt nede.

- Men både vi og stiftelsen går jo til arbejdet med en tro på og et håb om, at det kan lade sig gøre ud fra de præmisser, vi har aftalt, siger Niels Johansen.

- Der er kun ganske få, der laver blyarbejde i Danmark. Det er kun tilladt at benytte bly på fredede bygninger - ellers er det et materiale, der er i dag er forbudt. Men vi håber jo via arbejdet i Sorø, at Byens Tag & Facade kan opnå en know how, som vi også kan benytte i opgaver fremover.

Nationalmuseet er med hele vejen i renoveringen, og museets eksperter har også godkendt, at det nye blytag på klosterkirken lægges efter principperne fra engelsk håndværk, hvor blyarbejdet er langt mere udbredt end i Danmark.

Faktisk har der været problemer med blytaget på Sorø Klosterkirke, fra det blev lagt i 1969.

- Dels mener vi, at den danske måde at gøre det på er svær at få til at blive helt tæt, når man også skal tage med, at blytaget under påvirkning forskellige varmegrader og vejrtyper »arbejder«, og dels er det også sådan, at kobberindholdet i det bly, der blev lagt på i 1969, ikke er tilstrækkelig højt. Det er også baggrunden for, at vi ikke kan genbruge blyet, der under normale omstændigheder var blevet smeltet om og genanvendt.

Stiftelsen står selv for importen af bly fra England, hvor der også kommer tre-fire mand og hjælper de danske håndværkere med arbejdet. Byens Tag & Facade forventer at benytte 15-20 mand til alle opgaverne med det udvendige renoveringsprojekt af kirken.

Nu er der sat skurvogne op i området, og stilladset er ved at blive bygget.

- Arbejdet med at bygge stilladset, der skal gå ind over kirketaget og op omkring spiret, tager seks ugers tid endnu, fortæller Niels Johansen.

- Stilladsfirmaet har været en tur i Tyskland for at se, hvordan man bedst kan lave en så let overdækning som muligt. Men det er nu ikke så meget vægten, der kan give udfordringer, det er mere vinden. Derfor skal stilladset bygges op, så det bryder vinden, og får vi vindstød på omkring 20-25 sekundmeter, kan vi rebe overdækningen, som man reber et sejl, så vi giver plads til, at vinden kan komme igennem stilladset, uden at der bliver forvoldt skade på bygningen.

Senest først i april forventer Byens Tag & Facade at kunne gå i gang med tagarbejdet. Der er afsat 14-15 måneder til opgaven, som firmaet dog håber at kunne gennemføre på et lille års tid. Med den indendørs renovering forventes hele projektet at vare to år. I størstedelen af perioden vil de kirkelige handlinger kun kunne foretages fra fredag eftermiddag og hen over weekenden samt til højtiderne.

arrow Klosterkirken kan få ny indgang
31. marts 2019 kl. 09:02 Opdateret: kl. 12:02
arrow Debat: Information om blytage
28. marts 2019 kl. 13:49 Opdateret: kl. 13:51
arrow Debat: Misinformation om blytage
28. marts 2019 kl. 13:48 Opdateret: kl. 13:51
Nu er det igen muligt at komme på restaurant. Har du savnet at gå ud og spise?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk