13. maj 2021
Ruds Vedby er på vej til at få sit helt eget kultur- og turisthus. Bygningerne er ejet af Hans Henrik og Marianne Nygaard Petersens firma DBS Ejendomme, men selve driften af Kultur- og turismehuset skal en forening stå for. Foto: Charlotte Koefoed
Ruds Vedby er på vej til at få sit helt eget kultur- og turisthus. Bygningerne er ejet af Hans Henrik og Marianne Nygaard Petersens firma DBS Ejendomme, men selve driften af Kultur- og turismehuset skal en forening stå for. Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kultur- og turisthus er ved at blive virkelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kultur- og turisthus er ved at blive virkelighed
Sorø - 17. april 2021 kl. 13:52
Af Charlotte Koefoed

»Vores »kunst« er håndværk og genbrug. Det er dét, der er vores kerne. Det er dét, vi skaber et mangfoldigt fællesskab omkring. Det er dét, hvor vi kan lære af hinanden, og vi vil ramme plet med et kultur- og turisthus«.

Sådan står der i den ansøgning, som folkene bag kultur- og turisthuset i Ruds Vedby netop har sendt til Underværker ved Realdania.

Ansøgningen har også været lagt ud på de sociale medier, så projektet kunne få de 500 likes, det kræver, før projektet kan komme i betragtning hos Underværker. De 500 likes blev opnået på blot to dage.

Omdrejningspunktet for det kommende kultur- og turismehus er Den gamle Skole i Ruds Vedby, som parret Marianne og Hans Henrik Nygaard Petersens firma DBS Ejendomme købte for to år siden.

Overnatning

Her bor Partum Design og DBS Serviceselskabet Aps til leje i en del af bygningerne, men i de bygninger, som ikke anvendes, er der mange og store planer.

En af dem er et kultur og turisthus, som stilles til rådighed for en forening, som senest i slutningen af august skal være etableret, og som skal stå for driften og have forkøbsret til bygningen.

Men før de første turister kan overnatte på førstesalen i kultur- og turismehuset, og før de første workshops og koncerter eller andre aktiviteter kan finde sted, skal der ske en gennemgribende renovering.

Hele projektet anslås til at beløbe sig til 5.875.000 kroner, og det er et beløb på 1.000.000 kr., man har søgt hos Realdania. Pengene skal gå til renovering af førstesalen, tagrenovering, trappe, en turistlejlighed og to-tre enkeltværelser, køkken, bad og toilet samt el-installation og ventilation. Bygningen er ikke blevet vedligeholdt siden 1968.

Lokale folk med

Vigtigt for projektet er, at der tænkes genbrug og overskudsmaterialer ind i projektet, for eksempel gips, isolering, mursten og træ. Materialer, der i dag smides ud i stor stil.

Bag projektet står udover Hans Henrik og Marianne Nygaard Petersen en række folk, der i mange år har været aktive i Ruds Vedby

Det er Ingse Rasmussen, Per Gregaard og Søren Sørensen. De er i gang med at etablere en helt ny forening, Ruds Vedby Kultur- og Turismeforening.

Projektet udvikles i tæt samarbejde med LandSkaberne, som leder et udviklingsforløb om lokalt ejede turismeinitiativer i mindre bysamfund i landområder.

Også LAG Midt-Nordvestsjælland, der i samarbejde med Region Sjælland, har sat fokus på udvikling i mindre byer, er samarbejdspartner. LAG'en har spottet Ruds Vedby som en stærk case, der skal bruges som inspiration for andre mindre byer.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk