4. marts 2021
Det er den såkaldt intravenøse behandling af patienterne, der skal indsamles data på, så det kan fastlægges, hvem der skal udføre opgaverne - og hvem der skal betale. Foto: Anders Ole Olsen
Det er den såkaldt intravenøse behandling af patienterne, der skal indsamles data på, så det kan fastlægges, hvem der skal udføre opgaverne - og hvem der skal betale. Foto: Anders Ole Olsen
Foto: Fotograf Anders Ole Olsen ©
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen træder til når du kommer fra hospitalet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen træder til når du kommer fra hospitalet

Sorø Kommune og Region Sjælland indsamler nu data til en permanent aftale om et samarbejde om patienter, når de bliver sendt hjem fra hospitalet. Corona-situationen betyder, at det i øjeblikket er ekstra risikabelt for patienter at blive liggende på et sygehus efter en operation eller anden lidt større behandling, og derfor har sundhedsminister Magnus Heunicke rettet henvendelse til Kommunernes Landsforening og Danske Regioner for at få udbygget samarbejdet mellem regioner og kommuner, så patienter kan sendes tidligere hjem til sig selv.

Sorø - 24. januar 2021 kl. 09:54
Af Bjarne Stenbæk

Det betyder, at de kommunale sygeplejersker og de praktiserende læger i endnu videre udstrækning end i dag skal overtage den såkaldt intravenøse behandling - i daglig tale IV-behandling.

Det handler populært sagt om at tilføre patienterne væske og medicin via et venekateter eller en kanyle.

Få data

Faktisk ramte Heunicke ned i en udfordring, der har eksisteret i længere tid, fordi patienter ofte sendes meget hurtigt hjem fra hospitalerne.

Tidligere har årsagen ikke været frygt for corona-smitte, men derimod at skaffe plads til nye patienter.

Og der er også en stigende oplevelse af, at med den korrekte pleje kommer borgerne sig hurtigere i eget hjem. I sundhedsvæsnet forventes det også, at det i forbindelse med udviklingen af Det Nære Sundhedsvæsen.

Sorø Kommune og de øvrige 16 kommuner i regionen indgår nu i en forsøgsordning, hvor der indsamles data til brug for en permanent aftale.

- Der findes meget få data på området. Faktisk er Sorø Kommune den eneste kommune, der i dag har data, siger formanden for social- og sundhedsudvalget, Lars Schmidt (DF).

- Faktisk har ordningen nemlig allerede været praktiseret, men der har bare ikke ligget nogen aftale om, hvem der gør hvad - eller hvem der skal betale for det.

Betalingen bliver især interessant, fordi det i vores nuværende sundhedssystem er regionen, der har ansvaret for IV-behandlingen.

Bedst for borgerne

Udgangspunktet for den løsning, der vælges, er, at man skal gøre det, der er bedste for borgeren, og det vurderes i hvert enkelt tilfælde.

Bliver patienten sendt hjem, så det er kommunen, der overtager opgaven, skal det aftales i detaljer, hvordan opgaven skal løses - og hvor pengene skal komme fra - når det er hjemmesygeplejen, der skal løse opgaven og stå for kommunikationen til den behandlingsansvarlige læge.

Det kan være forskelligt fra sygehus til sygehus, hvilke opgaver der kan blive tale om - og på hvilke vilkår.

Der nedsættes en tværsektoriel projektgruppe, der skal sikre koordinering og dataindsamling.

Forsøgsperioden løber over et halvt år.

Også økonomiudvalget indstillede sagen godkendt. Den står på byrådets dagsorden ved mødet på tirsdag.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk