17. september 2019
De PCB-forurenede murbrokker må kommunen ikke fjerne via en selvhjælpshandling. Foto: Jens Wollesen
De PCB-forurenede murbrokker må kommunen ikke fjerne via en selvhjælpshandling. Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen må ikke hente forurenet beton hos hugger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen må ikke hente forurenet beton hos hugger
Sorø - 22. december 2018 kl. 10:46
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Landsretten gav Sjællands Lastvogns Ophug medhold, og landsretten skal nu også tage stilling i syns- og skønssag. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

arrow Læs også: Nye prøver skal afgøre strid om betonbrokker

Sorø Kommune må ikke foretage en såkaldt selvhjælpshandling og fjerne pcb-forurenet beton fra den tidligere Frederiksberg Skole.

Østre Landsret stadfæstede forleden den afgørelse, som byretten havde truffet, og rettens begrundelse er, at den ikke finder det bevist, at der er så stor forureningsfare, at den ikke kan afhjælpes med samtykke fra Sjællands Lastvognsophug, når der er udtaget prøver af betonen.

Også prøverne har været genstand for en retslig tvist. Byretten har nemlig besluttet, at syn og skøn skal der træffes afgørelse om i landsretten, der som appelinstans også behandlede sagen om selvhjælpshandlingen.

Den afgørelse har Sjællands Lastvognsophug kæret til landsretten - også med en henvisning til, at en appelinstans ikke uden forudgående afgørelse i byretten kan tage sådan en sag op.

Sorø Kommune mener, at sagen skal afgøres i voldgiftsnævnet ifølge den entreprenørkontrakt, som parterne har indgået - men Sjællands Lastvognsophug ønsker både sagen i landsretten og i voldgiftsnævnet.

- Sorø Kommune har både en myndigheds- og en tilsynsrolle i denne sag, siger advokat Håkun Djurhuus, der fører sagen for Sjællands Lastvognsophug.

- Derfor skal den ene instans tage sig af kommunens myndighedsrolle og den anden af kommunens tilsynsrolle. Et af spørgsmålene her er jo, om kommunen har afleveret så forurenet affald, at den har overtrådt sin egen miljøgodkendelse. Det er sådan, at voldgiftsnævnet allerede har udpeget en skønsmand, og han kan i samme arbejdsgang foretage prøverne både for den ene og for den anden instans. I givet fald skal der tages 30 prøver - 10 steder, som vi har foreslået, 10 steder, som kommunen har foreslået, og 10 steder, som skønsmanden selv udpeger. På den måde får vi det fulde overblik over, hvor forurenet betonen er.

Sorø Kommune tager landsrettens afgørelse til efterretning.

- Vi har fra kommunens side nu forsøgt både med administrative indskærpelser og påbud mv. og ved rettens hjælp at få lovliggjort forholdene for at sikre miljøet. Vi er ikke enige i landsrettens afgørelse, men vi kan godt leve med den, siger kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær, Sorø Kommune.

- Vi forventer nu, at politiet og anklagemyndigheden tager skridt til en straffesag vedrørende Sjællands Lastvognsophugs overtrædelse af vilkårene i miljøgodkendelsen. Det bør efter vores vurdering føre til tvangsbøder og anden straf.

arrow Landsretten giver kommune medhold i sag om giftigt beton
19. marts 2019 kl. 09:03 Opdateret: kl. 09:15
arrow Giftigt affald: Det mener byrådets politikere
06. oktober 2018 kl. 05:48 Opdateret: kl. 17:13
arrow Giftigt affald kan slå hul i økonomien
05. oktober 2018 kl. 06:00 Opdateret: kl. 14:49

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk