14. oktober 2019
Peter Nygaard kan ånde lettet op. Voldgiftsretten har tilkendt busselskabet erstatning, ligesom Sorø Kommune blev dømt til at betale sagens omkostninger. Foto: Bjarne Stenbæk
gallery icon

Se billedserie

Peter Nygaard kan ånde lettet op. Voldgiftsretten har tilkendt busselskabet erstatning, ligesom Sorø Kommune blev dømt til at betale sagens omkostninger. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommune taber over en million kroner på bussag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommune taber over en million kroner på bussag
Sorø - 19. januar 2019 kl. 08:54
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sorø Kommune skal betale mere end 1,1 million kroner for kuldsejlet udbud om buskørsel, skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Det blev en dyr affære for Sorø Kommune, at det budbud, som Nygaards Turist- og Minibusser vandt i 2016 med gyldighed fra 1. januar 2017 til 31. december 2020 gik i vasken. Parterne var i og for sig enige om, at udbuddet var useriøst. Det kunne ikke gennemføres på de givne vilkår til den givne pris. Derfor blev kontrakten ophævet.

Sorø Kommune anerkendte også, at vognmand Peter Nygaard var berettiget til en erstatning - men der holdt enigheden så op. Derfor har voldgiftsretten nu måttet træffe en afgørelse, og i retten fik Nygaard medhold.

I februar 2017 blev udbuddet annulleret, og så kørte Nygaard videre på de vilkår, der var aftalt i 2012, mens kommunen forberedte et nyt udbud - denne gang fik kommunens kørselskontor hjælp fra Movia.

Peter Nygaard havde til den opgave, han altså egentlig havde vundet, anskaffet fem nye minibusser, der blev indrettet specielt til formålet og omlakeret. I juni 2017 sendte Nygaard så et erstatningskrav til kommunen.

- Vi havde svært ved at se, at vi skulle betale fuld erstatning for anskaffelse og omlakering af de indkøbte minibusser, da vi mente, at de havde en brugsværdi - også selv om udbuddet var ophævet, siger kommunaldirektør Søren S. Kjær, Sorø Kommune.

- Efterfølgende har det vist sig, at vores vurderinger af, hvor stort et tab, der var tale om, ikke har været tilstrækkeligt dokumenteret. Vi tager naturligvis afgørelsen til efterretning og har betalt erstatning og sagsomkostninger.

- Det er en kedelig sag for begge parter, fortsætter Søren S. Kjær.

- Sagen er ikke et udtryk for den måde, vi ønsker at samarbejde med vores leverandører på. Vi lægger vægt på et godt samarbejde og en god dialog med leverandører, og det er beklageligt, at det trods velvilje fra begge sider ikke lykkedes at finde et forlig i denne sag. Nu er der sat punktum, og begge parter kan komme videre.

Og ærgerligt var det, at der ikke kunne findes et forlig. Sorø Kommune tilbød Peter Nygaard lidt mere end 100.000 kr. i erstatning. Nyggards forligsudspil lå på et par hundrede tusinde mindre end de 812.9987 kr., som voldgiftsretten tilkende busselskabet. Så havde kommune indgået forlig på Nygaards præmisser, var skatteborgerne altså sluppet mere end 500.000 kr. billigere fra udbuds-svipseren - og med så stort et gab mellem de to udspil, havde vognmanden ikke meget andet at gøre end at indbringe sagen for voldgiftsretten, så en uvildig instans kunne træffe afgørelsen.

- Jeg er utroligt lettet og glad over den afgørelse, der er truffet, siger Peter Nygaard.

- Det kuldsejlede udbud og kommunens udspil ville have påført min virksomhed et kæmpe tab, så afgørelsen har stor betydning for os.

- Jeg håber, at den her sag nu er ude af verden, fortsætter han.

- Jeg er ærgerlig over, at vi denne gang måtte gå rettens vej. Sådan en sag er også på det personlige plan meget resursekrævende. Men heldigvis er det sådan, at vi på en række andre områder samarbejder med Sorø Kommune, og de samarbejder er vi glade for.

Sorø Kommune blev i retten dømt til at betale 1.067.768,92 kr. til Nygaards Turist- og Minibusser samt 95.000 kr. til voldgiftsrettens sagsomkostninger. Af pengene til Nygaard er de 812.967 kr. ren erstatning. Resten er procesrenter og sagsomkostninger. Den kommunale udgift på i alt 1.162.768 kr. skal tillægges kommunens egne sagsomkostninger.

På den positive side regner kommunen så det forhold, at de omkostningerne til kørsel med børn, ældre og handicappede på baggrund af det nye udbud med Movia som konsulent er faldet .

- Vi arbejder løbende med at modernisere og effektivisere, siger Søren S. Kjær.

- Det har betydet, at vi har kunnet realisere en besparelse på ca. 450.000 kr. årligt. Vi havde håbet på en endnu større besparelse, men stiller os nu tilfredse med de 450.000 kr.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk