20. juli 2019
Hans Beck (tv.) og Christian Andersen undrer sig over, at Sorø Kommune inden jul købte inds for millioner til Vej & Park, uden at de lokale leverandører fik lov til at afgive bud. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Hans Beck (tv.) og Christian Andersen undrer sig over, at Sorø Kommune inden jul købte inds for millioner til Vej & Park, uden at de lokale leverandører fik lov til at afgive bud. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunalt millionkøb uden at de lokale fik lov til at byde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunalt millionkøb uden at de lokale fik lov til at byde
Opdateret 31. januar 2019 kl. 15:08
Sorø - 31. januar 2019 kl. 15:00
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hverken Skov & Have i Sorø, Dianalund Motor eller HMC Maskiner blev spurgt, da Sorø Kommune brugte millioner på maskiner. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

arrow Læs også: Borgmester beklager forløb - men det var et særligt tilbud

Det er ikke hver dag, at Sorø Kommune køber en ny stor traktor, en slamsuger, en vertikalskærer, en stor plæneklipper - alene den koster 800.000 kr. - en frontmonteret hækkeklipper samt forskellige mindre maskiner og haveredskaber. Men det gjorde Sorø Kommune op mod jul. Det er der sådan set i sig selv ikke noget galt i - men der er lige den hage ved det, at ingen af de lokale forhandlere blev spurgt, om de kunne levere materiellet. Det blev indkøbt i Slagelse og i Havdrup.

- Det er langt fra sådan, at vi lever af Sorø Kommune, så det her skal ikke ses som hverken brødnid eller jammer, men vi synes ganske enkelt, at princippet i den indkøbspolitik er forkert, siger Hans Beck, der ejer Skov & Have på Norgesvej i Sorø, og Christian Andersen, der ejer Dianalund Motor.

- Det er købt ind for mere end 2 mio. kr. Så bør man i det mindste sørge for, at de lokale erhvervsdrivende får lov til at byde med. Kan vi så ikke levere, eller kan vi ikke konkurrere på prisen er det fair nok at tage et andet tilbud. Men det her er ganske enkelt utilfredsstillende..

- Med i betragtning synes jeg også, man må tage, at både Christian og jeg bruger pengene lokalt i kommunen. Jeg køber altid lokalt, hvis det overhovedet er muligt, og har en række lokale samarbejdspartnere, siger Hans Beck.

- Jeg kan godt tvivle på, at virksomheder fra Havdrup og Slagelse bruger mange penge i Sorø Kommune - og så repræsenterer vi jo også et antal lokale arbejdspladser. Det bør man vel også tænke over.

- Men der er flere aspekter i det her. I de seks år, jeg har haft Skov & Have, har jeg f.eks. haft syv fra jobcentret i arbejdspraktik her, fortsætter han.

- Det koster da lidt penge hver gang, men det er et socialt ansvar, som vi må tage på os - ikke mindst, når vi har et godt samarbejde med kommunen.

Også af en anden årsag har Hans Beck og Christian Andersen svært ved at forstå, at kommunen fuldstændig har forbigået de lokale forhandlere.

- Vi har jo reparationerne på maskinerne, og det er vi glade for, siger Christian Andersen.

- Og vi er også med i de periode, hvor den kommunale økonomi er så trængt, at vi må lave reparationerne så billigt som overhovedet muligt og måske også forlænge levetiden på en maskine eller et redskab, som medarbejderne måske egentlig var bedre tjent med at få skiftet ud.

Hans Beck og Christian Andersen ærgrer sig over, at det denne gang er gået helt galt for Sorø Kommune.

- Og det er ikke mindst uforståeligt, når man tænker på, at vi netop til en nytårskur for det lokale erhvervsliv har hørt, hvor godt det går, og hvor gode vi er til at netværke og bruge hinanden. Det holder altså langt fra i alle tilfælde, siger de.

- Vi undrer os over, at der ikke i det kommunale system er en eller anden form for kontrol med de indkøb, kommunen foretager. Umiddelbart virker det som om, at en medarbejder kan sidde helt alene og foretage million-indkøb, men det kan vel ike være rigtigt? Kommunen har vel en funktion, der sikrer, at tingene går ordentligt for sig?

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk