25. september 2021
Dianalund-borgeren Katja Kondas er en af dem, der står i spidsen for Initiativgruppen Nej Tak. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Dianalund-borgeren Katja Kondas er en af dem, der står i spidsen for Initiativgruppen Nej Tak. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Katja vil gøre en forskel for de unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Katja vil gøre en forskel for de unge
Sorø - 03. november 2018 kl. 05:50
Af Martin Pedersen

16-årige Marcus Christensens død sidste weekend har sat sine spor i Dianalund.

arrow Læs også: Tiltalt i MDMA-sag: Vi tog streger og lavede mad

Marcus døde efter at have indtaget det narkotiske stof mdma sammen med nogle andre unge i Dianalund. Det har fået en gruppe borgere til at gå sammen om at række ud til ungdomsmiljøet og skabe en dialog med byens unge.

I spidsen står 38-årige Katja Kondas.

- Jeg så, at Marcus' far skrev det på Facebook. Jeg tænkte, at det var en fra vores by, og det kunne have været mit barn. Det kommer meget tæt på lige pludselig. Det er ikke noget nyt, at stofferne er her. Så vi må gøre noget nyt og afprøve nogle forskellige muligheder. Og først og fremmest må vi få fat i de unge, fortæller hun til DAGBLADET og Sjællandske.

- Det ville være en synd ikke at tage et initiativ, når jeg nu har kræfterne til det. Vi bliver nødt til at kigge på det her, for der er en, der lige har mistet livet, siger Katja Kondas.

Hun har boet i Dianalund de seneste tre år sammen med sin mand, en søn på et år og en datter på 15 år. Hun har også en 19-årig søn, der er flyttet hjemmefra.

Katja Kondas er uddannet sygeplejerske og arbejder på et bosted. Hun har tidligere været ansat forskellige steder, blandt andet inden for psykiatrien.

- Jeg har et hjælper-gen. Jeg kan godt lide at være med til at bane vejen for de mennesker og være med til at skabe en holdningsændring hos folk. For psykiske problemer kan ramme os alle. Men det tror vi bare ikke, siger Katja Kondas.

- Jeg kan godt lide at bryde tabuer og barrierer for de sårbare. Jeg vil gerne være en del af det og gøre en forskel, siger hun.

Siden dødsfaldet lørdag den 27. oktober er Initiativgruppen Nej Tak blevet oprettet. Gruppens formål er i første omgang at skabe en dialog med byens unge. De har også lanceret sloganet »Du er sej, når du siger nej«.

Omkring 10-12 mennesker er aktive i initiativgruppen. Gruppens arbejde er foreløbigt inddelt i tre områder: Konstituering af gruppen, kortlægning af mulighederne og skabe kontakt til de unge. Arbejdet med kontakten til de unge er Katja Kondas opgave.

- Jeg har kastet mig ud i det her meget åbent. Der er selvfølgelig en tanke og motivation bag. Men jeg er åben over for, hvilken form det skal have, siger hun.

Det er i høj grad dialogen med de unge og de unges egne behov og ønsker, der vil definere, hvad initiativgruppen skal arbejde hen mod.

- Den langsigtede strategi skal vi finde frem til ved at høre, hvad de unge har brug for. Hvilke tiltag skal der til, for at de unge står stærkere? Vi vil have fokus på de bagvedliggende årsager og få fat i nogle af de parametre, der kan få de unge til at sige nej til stoffer, siger Katja Kondas.

Marcus' død og borgergruppen, der fulgte efter, har fået massiv omtale i medierne. Opmærksomheden har også affødt kommentarer fra utilfredse Dianalund-borgere.

Katja Kondas vidste godt, at det ville ske.

- Jeg kunne godt bruge tiden på at fortælle, hvor godt et foreningsliv vi har. Men det er ikke opgaven lige nu. Men jeg vil da gerne være med til at vende fokus, så Dianalund kommer på landkortet for noget positivt ved, at vi gør noget. Og inspirere andre byer, siger hun.

Katja Kondas og de andre i initiativgruppen opfatter deres arbejde som en langsigtet indsats.

- Det kan også være, de unge siger til os, at de har det godt, og at der ikke er noget problem. Så er det sådan, det er. Uanset hvad får vi en erfaring, vi kan tage med videre, siger hun.

arrow Nu skal retten placere skyld i MDMA-sagen
12. december 2018 kl. 08:40 Opdateret: kl. 08:40
arrow Tiltalt for mdma-død nægter sig skyldig i uagtsomt manddrab
04. december 2018 kl. 18:58 Opdateret: kl. 19:24
arrow Et gram mdma i sodavand dræbte Marcus i Dianalund
03. december 2018 kl. 14:44 Opdateret: kl. 14:46
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk