4. juni 2020
Det store stillads inde i kirkerummet er konstrueret sådan, at det kun er siderne, der skal bygges op. Midtersektionen er på hjul og dermed mobil. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Det store stillads inde i kirkerummet er konstrueret sådan, at det kun er siderne, der skal bygges op. Midtersektionen er på hjul og dermed mobil. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hver centimeter dekoration skal renses med håndkraft og rensedej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver centimeter dekoration skal renses med håndkraft og rensedej
Sorø - 31. marts 2019 kl. 09:27
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er noget af et »pillearbejde« at føre Sorø Klosterkirke up to date. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

arrow Læs også: Klosterkirken kan få ny indgang

Der kommer til at gå timer, dage og måneder og sågar år, når konservator Peder Bøllingtoft og hans medarbejdere fra Nordisk Konservering fra på mandag går i gang med deres opgave, til den kan afsluttes. Hver centimeter af dekorationer af hvælvingerne og søjler, skjoldfrisen, andre kalkmalerier og udsmykninger i kirken skal renses af. Der en ingen genveje. Det kan kun gøres med håndkraft og rensedej, som man vel populært kan kalde den Gomma Pane, der benyttes til opgaven.

- Gomma Pane har samme konsistens som dej. Det er en slags smidigt viskelæder, der ikke smuldrer, fortæller Peder Bøllingtoft.

- Vi blander det selv af mel, vand, krystalsoda og kobbersulfat. Når vi ruller Gomma Pane over dekorationen, absorberes snavset, og dekorationen får sine oprindelige farver tilbage.

Der er dog steder, hvor opgaven skal gribes anderledes an. Det er, hvis der er revner, der skal udbedres. Men en konservator vil helst undgå at male - autenciteten skal bevares.

Oppe under hvælvingerne i Sorø Klosterkirke er der ganske mange revner.

- De har ikke så stor betydning, som man kunne tro, siger arkitekt Jens Bertelsen fra arkitektfirmaet Bertelsen & Scheving, der er arkitekt på renoveringsopgaven til omkring 70 mio. kr.

- Når de ser lidt ekstra sorte ud, er det, fordi de er sodet til, som årene er gået, men de fleste af revnerne er kun i pudslaget og har dermed ingen betydning for konstruktionens holdbarhed. Stenene i hvælvingerne er også lagt, så de understøtter hinanden. Revnerne kan se dramatiske ud, men der er ingen risiko for sammenstyrtning.

Revnerne er blandt andet opstået, fordi Sorø Klosterkirken oprindelig var bygget med fladt træloft i hovedskibet. Hvælvingerne her blev først bygget på efter en brand i 1247. Ved en renovering i 1870'erne blev kirken, der fra begyndelsen formentlig var hvidkalket indvendig, også dekoreret med og de forskellige kvaderimitationer og farvemønstre. Det var restaurator og konservator Jacob Kornerup, der forestod renoveringen i 1870'erne. I de år var det ikke ualmindeligt, at man i Danmark renoverede og ombyggede kirker på en måde, så man gav dem det udseende, man mente, at de ville have fået, hvis der havde været penge nok, da de blev opført.

De hvide partier i kirken skal kalkes, og her anvendes en jordlæsket kalk, der er en anelse varmere i tonen end almindelig hvidtekalk.

Inde i kirken er arbejdet delt op i flere etaper. Første etape foregår i enden omkring og over kirkens orgel, der er helt dækket til. Det kan ikke lade sig gøre at benytte orglet under renoveringen, da sådan et orgel »trækker luft ind« og dermed ville blive fyldt med skidt fra renoveringsarbejdet.

Det store stillads, der er stillet op lige inden for indgangen, er smart konstrueret efter en idé fra firmaet Dansk Stillads Service A/S, som har vundet den store stilladsentreprise både indvendigt og udvendigt på kirken.

- Det er bygget op af to fløje samt en midtersektion. Midtersektionen er mobil. Den kan køres frem og tilbage, så det kun er fløjene, der skal bygges op. Midtersektionen følger med, fortæller projektlederleder Caspar Wissing, der er arkitekt hos Bertelsen & Scheving. Han koordinerer og styrer i samarbejde med de forskellige entrepriseledere det store renoveringsarbejde, der omfatter en række forskellige virksomheder og rigtig mange håndværkere og andre faggrupper, herunder Nationalmuseet.

I kirken er arbejdet planlagt sådan, at konservatorerne altid kan være i sving.

- Vi har gjort klar, så konservatorerne kan rykke ind og arbejde i Frijsernes Kapel, hvis der er en dag, hvor noget af det, de har arbejdet med over orglet, for eksempel skal tørre, fortæller Caspar Wissing.

- På den måde går der ikke arbejdstid til spilde. Renoveringsarbejdet er jo tidskrævende nok i sig selv.

Sorø Klosterkirke holdes under den to-årige renoveringsperiode åbent for kirkelige handlinger i weekenderne samt for akademiets dimissionsfest.

- Ikke mindst konfirmationer, julegudstjenester og dimissioner udfordrer os, erkender direktør i Stiftelsen Sorø Akademi, Jens Kristian Poulsen.

- Men både menighedsråd og skole har ønsket at gøre forsøget. Alternativet havde jo været at lukke kirken helt.

Udenfor er arbejdet med at opstille stilladset fortsat i gang. Også her har man gjort en del af stilladset mobilt. En udfordring her er at stilladset skal bygge helt op over taget og op om spiret, der skal have skiftet sit kobbertag. Dansk Stillads Service A/S har fået stilladset leveret fra Tyskland, og både i Danmark og i Tyskland er der foretaget mange beregninger.

Dels skal kirken kunne tåle den belastning, stilladeset giver i sig selv, og dels kan vinden give problemer. Stilladsfirmaet har været en tur i Tyskland for at se, hvordan man bedst kan lave en så let overdækning som muligt, og så skal stilladset bygges op, så det bryder vinden. Kommer der vindstød på omkring 20-25 sekundmeter, kan man rebe overdækningen, som man reber et sejl, så der gives plads til, at vinden kan komme igennem stilladset, uden at der bliver forvoldt skade på bygningen. På mandag begynder håndværkerne at pille kirkens nuværende blytag fra henholdsvis 1969 og 1971 af.

Sorø Klosterkirke skal renoveres som nævnt for omkring 70 mio. kr. Af dem har Lorentz Jørgensens virksomhed Sorana A/S og A.P. Møller Fonden doneret hver 25 mio. kr. Augustinus Fonden yder 7,5 mio. kr., mens 3 mio. kr. kommer fra Ringsted-Sorø Provsti. Resten af regningen står Stiftelsen Sorø Akademi for.

arrow Debat: Information om blytage
28. marts 2019 kl. 13:49 Opdateret: kl. 13:51
arrow Debat: Misinformation om blytage
28. marts 2019 kl. 13:48 Opdateret: kl. 13:51
arrow Lokale skifter tag på kirke og spir
23. februar 2019 kl. 08:59 Opdateret: kl. 17:47
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk