21. august 2019
Omviser på Tersløsegaard, Allan Aistrup, ærgrer sig over, at Tersløsegaard nu skal aflevere 10 stole. Her ses nogle af stolene bagerst i billedet. Foto: Kim Rasmussen
Omviser på Tersløsegaard, Allan Aistrup, ærgrer sig over, at Tersløsegaard nu skal aflevere 10 stole. Her ses nogle af stolene bagerst i billedet. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Holberg-stole kaldes hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Holberg-stole kaldes hjem
Sorø - 12. september 2018 kl. 15:54
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nationalmuseet beder nu Tersløsegaard om at sende 10 stole, som HolbergMuseet har lånt i 109 år, tilbage igen. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

To museumsinspektører fra Nationalmuseet besøgte i foråret Tersløsegaard, og besøget er nu mundet ud i, at museet i Tersløse skal aflevere 10 stole, som HolbergMuseet lånte i 1909.

Dengang var det Martin Nyrop (1849-1921), tidligere elev på Sorø Akademi, arkitekt bag f.eks. Københavns Rådhus og dengang også direktør for Kunstakademiet, der lånte stolene. Nyrop var med i den gruppe gammel soranere, der købte Tersløsegaard i 1905. Han restaurerede gården og var med til at indrette mindestuerne, hvor stolene blev stillet i havestuen.

Museumsinspektør Rikke Ruhe fortalte på Tersløsegaard, at der var tale om et såkaldt »kammeratlån«. Dokumentet, der blev fundet, havde Nyrops underskrift. Den slags går ikke mere. Alt skal nu registreres på edb og tilses hvert femte år. Derfor skal stolene, der altså ikke har tilhørt Holberg, returneres til Nationalmuseet.

I øvrigt stiller Nationalmuseet ved udlån i dag høje krav til udstillingsmiljø, klimatisering og sikring, og de standarder lever Tersløsegaard ikke op til.

De 10 stole hidrører sandsynligvis oprindelig fra den danske folkesamling på Panoptikon Museet, som overgik til Nationalmuseet i 1921, samt fra private donationer i 1880'erne og enkelte måske fra Helligåndskirken. Museumsinspektør Bobo Krabbe Magid slår overfor Tersløsegaard fast, at stolene "har væsentlig kulturhistorisk værdi, hvorfor hensynet til deres fortsatte bevaring vejer tungt.

Museumsinspektørerne konkluderer i rapporten fra besøget, at Tersløsegaard ikke dur som udstillingssted for museets klenodier. I Holbergs stuer står møblerne nemlig i "uopvarmede, ikke klimatiserede rum", de har "spor efter insekter", er "lys- og solskadede i overfladerne" og - måske allerværst: "De er udstillet, så publikum kan komme i berøring med møblerne.«

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk