16. september 2019
Skorstensfejermester i Sorø, Børge Petersen, véd, at en allike-rede kan være en snigende dræber. Foto: Jens Wollesen
Skorstensfejermester i Sorø, Børge Petersen, véd, at en allike-rede kan være en snigende dræber. Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højsæson for farlige allikereder i skorstenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højsæson for farlige allikereder i skorstenen
Sorø - 13. april 2019 kl. 17:55
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lad den lokale skorstensfejer tjekke din skorsten, så det sikres, at den er fri for allike-reder. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Det er ikke til at spøge med, når de sorte alliker bygger rede i skorstenen. Flere mennesker er døde af kulilteforgiftning - og endnu flere har oplevet en slem forgiftning.

I Sorø-området har der heldigvis endnu ikke været dødsfald, men allike-rederne har været skyld i skorstensbrande - og et andet sted har en beboer været i livsfare, fordi alliker havde blokeret gasudslippet.

- Vi plejer i løbet af et år at være ude cirka 70 steder og sætte rist i skorstenen, men det er altså ikke alle, der når at opdage, at en allike har bygget rede. Det giver risiko for kulilteforgiftning og også risiko for brand - og dermed også fare både for værdier og menneskeliv. Vi har flere steder målt varme i væggen på 600-800 grader, når der opstår brand i skorstenen, så selv om brandvæsnet plejer at tackle skorstensbrande, uden at der opstår de helt store problemer, så er det altså ingen spøg, siger skorstensfejermester Børge Petersen alvorligt. Han forklarer videre:

- Vi opfordrer folk til at få gjort noget, der forhindrer allikerne i at bygge rede, da det er besværligt og dyrt at få fjernet en rede fra skorstenen, siger han.

En allike-rede består af et tæt lag grene og kviste, som blokerer skorstenen.

Reden bygges på blot tre til fire dage. Risikoen er særlig stor ved skorstene, der er tilsluttet træpillefyr, oliefyr, gasfyr og lignende.

Kulilte kan hverken lugtes eller smages og er dræbende i selv meget små mængder.

Ved mistanke om alliker i området, bør man straks kontakte den lokale skorstensfejer. Han kan montere en rist der forhindrer, at allikerne bygger rede, og hvis allikerne allerede er i gang, bør fyret afbrydes øjeblikkeligt og skorstensfejeren tilkaldes.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk