16. januar 2019
Helene Fabrin-Brasted er et af kajakroningens største talenter. Hun håber selv, at hun kan være med ved OL allerede i 2020. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Helene Fabrin-Brasted er et af kajakroningens største talenter. Hun håber selv, at hun kan være med ved OL allerede i 2020. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helene fra Sorø satser på OL i 2020

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helene fra Sorø satser på OL i 2020
Sorø - 05. august 2018 kl. 08:55
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

17-årigt kajaktalent fra Sorø vandt bronze ved junior-EM og blev nr. 6 ved junior-VM. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Læg godt mærke til navnet Helene Fabrin-Brasted. Det navn rummer blandt meget andet en stålsat vilje og en klar målsætning.

- Jeg satser da på OL - altså det i 2020, siger hun med et smil.

På det tidspunkt vil hun kun være 19 år, men de tider, hun som junior præsterer i dag, bringer hende allerede op i toppen af den danske senior-elite. Ved det netop afviklede junior-VM roede hun i 1000 meter enerkajak hurtigere end den danske deltager i U-23 rækken.

- Så jeg har besluttet mig for at gå efter det, føjer hun til.

Og så er der jo i øvrigt efterfølgende OL-stævner, hvor Helene kan gøre sig forhåbninger om at kunne markere sig.

Det er ikke nogen tilfældighed, at Helene har nået de flotte resultater. Hun har været bedst i sin årgang i flere år, og hun elsker at træne. Ikke bare på søen eller i ergometeret.

- Til hverdag ringer vækkeuret klokken 4.45, så kan jeg nå to timers styrketræning, inden jeg går i skole. Når så skoledagen er slut, er der yderligere to timers rotræning, fortæller hun.

- Tre dage om ugen er jeg i kraftcentret i Vallensbæk. Resten af træningen foregår i Sorø, så udover transporttiden træner jeg mindst 20 timer om ugen.

Dertil kommer så, at kost og søvn skal passes.

- Men min familie er helt fantastisk. Jeg får så stor opbakning fra mine forældre og min søster. Det er jeg meget taknemmelig for, siger hun - og glæder sig ikke mindst over, at storesøster Christine, der selv har opgivet kajakroningen til fordel for jurastudiet, var ved hendes side, da bronzemedaljen kom i hus ved junior-EM i Italien.

Det var i slutningen af juni. I weekenden 28.-29. juli var Helene så til junior-VM i Bulgarien. Her roede hun sig ikke bare i finalen, men kom i mål på en sjetteplads - i øvrigt foran de to, der blev nr. 1 og 2 ved europamesterskabet.

- Jeg har jo trænet på det hele sæsonen, men alligevel bliver man overrasket og glad, når man kommer i mål og opdager, at det er gået godt, siger Helene.

- Selvfølgelig sammenligner vi tider, så jeg kunne da se, at jeg godt kunne være med, men i 1000 meter kajak, kan du kun koncentrere dig om dit eget løb. Hvis du begynder at kigge efter konkurrenterne, har du allerede foræret sejren væk.

Det hele var dog lige ved at glippe sidste efterår, da Helene blev ramt af en voldsom seneskedehindebetændelse og måtte lade kajakken være i to en halv måned.

- Jeg var utroligt ked af det. Helt knust. På et tidspunkt var der fare for, at jeg aldrig ville komme til at ro igen, fortæller hun.

- Men jeg fik utrolig stor støtte både af min familie, af min styrketræner Tom Koustrup Mortensen fra V7 Fit og af min fysioterapeut Malene Busk fra Ryg- og Sportsklinikken. Både Tom og Malene har i det hele taget hjulpet mig meget. Langsomt kom jeg i gang igen med håndledsbeskytter på. Det var en stor dag, da jeg i maj i år kunne smide beskytteren og give den fuld gas igen.

Om kort tid begynder Helene i 3.g på Sorø Akademi. Eliteidrætten har givet hende den nødvendige disciplin til også at klare skolesagerne, selv om hun må erkende, at 2.g var et ret hårdt år.

- Heldigvis følger mine venner og mine klassekammerater meget med i min roning. De synes, det er fedt, at jeg kan opnå så gode resultater, fortæller hun.

- Jeg er godt nok på Team Danmark-ordning, så jeg har lovligt fravær til stævner, træningslejre m.m., men jeg gennemfører gymnasiet på tre år. Det kunne jeg ikke gøre uden den støtte og hjælp, jeg får fra mine venner. Når jeg er væk fra skolen, tager de notater til mig, og når jeg kommer tilbage igen, sørger de for, at jeg får gennemgået stoffet. Det er jeg simpelthen bare så glad for.

- Jeg har jo ikke så meget fritid, fortsætter hun.

- Men jeg holder fri om fredagen og bruger der tiden på vennerne. I ugens løb forsøger jeg at passe de sociale arrangementer ind i min træning, når det kan lade sig gøre - men jeg har jo også en del venner i kajaksporten.

Når Helene er færdig på akademiet, går turen videre til universitetet. Det kunne blive til en uddannelse til aktuar eller ingeniør.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk