22. oktober 2021
Sorø Kommune har ikke administreret efter lovens bogstav i sagen omkring individuel handicapkørsel. Det er ændret nu. Foto: Per Christensen
Sorø Kommune har ikke administreret efter lovens bogstav i sagen omkring individuel handicapkørsel. Det er ændret nu. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Handicapkørsel: Kommune handlede i strid med loven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Handicapkørsel: Kommune handlede i strid med loven

Kommunen måtte ikke afvise gangbesværede, som man vurderede selv kunne tage offentlige transportmidler.

Sorø - 28. september 2021 kl. 05:41

Det var en sag til »de røde ører«, som kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune havde på dagsordenen på sit møde forleden, og der var da heller ikke nogen politiske kommentarer i kølvandet på sagsfremstillingen.

Sorø Kommune har nemlig handlet i strid med lovgivningen i spørgsmålet om individuel handicapkørsel. Det medførte en klage til Ankestyrelsen, der har bedt Sorø Kommune om rette op på fejlen. Det gør kommunen nu.

Dels har kommunen vurderet, at der for en bevægelseshæmmet skal være tale om en varig lidelse, hvis borgeren skulle tildeles gratis handicapkørsel. Kommunen har også haft den praksis, at de borgere, der kan benytte offentlige transportmidler med hjælp fra en ledsager, ikke får bevilget handicapkørsel. Begge dele er forkert.

I strid med loven

Ankestyrelsen slår fast, at Sorø Kommune for visitationen til individuel handicapkørsel har opstillet betingelser, der ikke fremgår af lovgivningen - og som anses for at være i direkte strid med lovgivningen.

Styrelsen understreger også, at det af loven fremgår, at der ved svært bevægelseshæmmede forstås kørestolsbrugere og personer, der bruger ganghjælpemidler som krykkestokke, gangbukke og lignende - derudover er blinde og svagtseende omfattet af ordningen - og i lov om trafikselskaber paragraf 11 står der intet om, at borgerens bevægelses-handicap skal have en bestemt varighed.

På den baggrund har Ankestyrelsen bedt om kommunen oplyse, hvad styrelsens udtalelse giver byrådet anledning til.

Det svar nikkede politikerne til på mødet forleden.

Det gør kommunen

I svaret slår Sorø Kommune fast, at administrationen nu genoptager de sager, hvor en borger tidligere har fået afslag med henvisning til kriteriet om varighed - og som altså muligvis fortsat har krav på individuel handicapkørsel.

Den ændrede praksis vil også blive annonceret i forskellige medier og på kommunens hjemmeside, så borgere, kommunen ikke har umiddelbar kendskab til, kan henvende sig, hvis de ønsker deres sag optaget eller genoptaget.

Kommunalbestyrelsen har derudover iværksat, at administrationen skal følge op på den ændrede praksis og sikre, at visitationen sker i overensstemmelse med Ankestyrelsens udtalelse.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk