19. maj 2019
Sorø Forsyning har lukket tre af Sorø Vandværks otte boringer, selv om fundet af giftresten DMS var under grænseværdien. Munke Bjergby Vandværk ligger - endnu som det eneste vandværk i kommunen - over grænseværdien i sine boringer, men har fået dispensation, da Miljøstyrelsens vurdering er, at det først bliver sundhedsskadeligt, når koncentrationen er 50 gange højere. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Sorø Forsyning har lukket tre af Sorø Vandværks otte boringer, selv om fundet af giftresten DMS var under grænseværdien. Munke Bjergby Vandværk ligger - endnu som det eneste vandværk i kommunen - over grænseværdien i sine boringer, men har fået dispensation, da Miljøstyrelsens vurdering er, at det først bliver sundhedsskadeligt, når koncentrationen er 50 gange højere. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Generelt forbud mod sprøjtegift ikke muligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Generelt forbud mod sprøjtegift ikke muligt
Sorø - 16. december 2018 kl. 09:02
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Private borgere i Sorø kommune vil ikke få et et generelt forbud mod at bruge sprøjtegifte på arealer, der ligger tæt på vandværkernes vandboringer. Det skriver Dagbladet og Sjællandske.

Det forslag kom ellers for nylig fra Alternativets byrådsmedlem, Niels Aalbæk Jensen, og det bakkes op af Grundvandsråd Sorø, der har Niels Aalbæk Jensen som formand. Også Danmarks Naturfredningsforening mener, at der bør indføres forbud.

Når det generelle forbud ikke kommer, skyldes det, at kommunen slet ikke kan gå ind og give et sådant generelt forbud til borgerne, siger Sorø Kommunes fagmedarbejder på området, Christian Holt:

- Et generelt forbud er det op til Folketinget at indføre. Vi kan som kommune gå ind og vurdere hvert enkelt areal, og hvis der er begrundelse nok - det kræver grundige undersøgelser og analyser - give et påbud. De sprøjtegiftrester, der findes i grundvandet i denne tid, kommer dog fra sprøjtegifte, der allerede er blevet forbudt, siger Christian Holt til Dagbladet og Sjællandske.

Da stort set alle vandværker i Sorø Kommune er private, kan kommunen heller ikke diktere, hvad de skal gøre, medmindre vandet bliver vurderet til at være direkte sundhedsskadeligt, påpeger Niels Aalbæk Jensen:

- Som medlem af udvalget for teknik og miljø havde jeg faktisk slet ikke lyst til at give Munke Bjergby Vandværk to års dispensation til at finde ud af, hvordan de kan komme til at levere rent vand. Og jeg kan kun opfordre vandværkets brugere og bestyrelse til at droppe egne boringer og få vand et andet sted fra, siger Niels Aalbæk Jensen til Dagbladet og Sjællandske og tilføjer:

- Ja, det koster hver vandværkskunde 5000 kr., men den regning kommer på et tidspunkt under alle omstændigheder. Jeg kan da oplyse, at Frederiksberg Vandværk allerede er i gang med at se sig om efter bedre steder - i skovområder - at placere nye vandboringer, siger Niels Aalbæk Jensen.

Debatten om grundvand og drikkevand er til politisk behandling i forbindelse med, at Sorø Kommune i lighed med alle andre kommuner i landet i denne tid skal udarbejde en indsatsplan for beskyttelse af grundvandet.

Miljøstyrelsen ventes i begyndelsen af det nye år at komme med en bekendtgørelse, der fastlægger den nøjagtige udpegning af de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder.

Da et generelt forbud mod private borgeres brug af pesticider ikke var muligt, landede udvalget for teknik og miljø i stedet på en formulering, der går ud på løbende at vejlede og rådgive borgerne i håbet om, at de af egen fri vilje lader være at bruge sprøjtegifte, hvis de bor lige i nærheden af en vandboring.

- Jeg plejer at sige, at de jo kan hælde lidt Roundup i et glas vand og så drikke det, hvis de ikke tager truslen mod vores grundvand så alvorligt, siger Niels Aalbæk Jensen.

Den aktuelle debat har udelukkende handlet om privatpersoners brug af sprøjtegifte.

For erhverv - f.eks. landbrug - er der allerede et forbud mod at bruge sprøjtegifte inden for en 25 meters zone omkring vandboringer.

En meget stor del af vandboringerne i Sorø Kommune ligger imidlertid tæt ved beboelsesområder.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk