22. april 2019
Sådan så Dr. Sells Vej ud omkring 1956. Foto: Lokalarkivet i Dianalund
gallery icon

Se billedserie

Sådan så Dr. Sells Vej ud omkring 1956. Foto: Lokalarkivet i Dianalund
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra lægehjem og bibliotek til lejeboliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra lægehjem og bibliotek til lejeboliger
Sorø - 08. august 2018 kl. 12:36
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En af Dianalunds mest markante bygninger er nu lavet om til lejeboliger: Dr. Sells Vej 20b. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

I dag rummer Dr. Sells Vej 20B otte lejligheder, men bygningen blev oprindeligt lavet som praksis og bolig for Dr. Christiansen.

Dianalund har haft læge siden 1877, og byens læge boede lægen på hjørnet af Seehusenvej og Dr. Sells Vej. Den anden læge i huset startede Filadelfia og kunne efterhånden ikke passe den almindelige lægepraksis. Derfor flyttede en ny læge til egnen, Dr. Christiansen.

Han byggede huset, der nu har adressen Dr. Sells vej 20b

Det fortæller Jørgen Mogensen, der er arkivleder for Lokalarkivet i Dianalund.

- Hans hus bestod af det mod gaden gavlvendte hus mod øst og så den lave længe i tilknytningl. I det gavlvendte hus boede han med sin familie, mens konsultationen var i den lave bygning, fortæller Jørgen Mogensen.

Dr. Christiansens efterfølger, Tage Philbert, solgte det store hus til kommunen i 1955 og byggede et mere beskedens hus i baghaven.

Kommunen byggede den mod vejen gavlvendte bygning i vestenden og indrettede blandt andet kommunekontor og bibliotek i bygningen. Biblioteket var på første sal i den nye tilbygning.

Efter kommunesammenlægningen i 1966 blev kommunekontoret for lille og indeholdt for få parkeringspladser. Kommunalbestyrelsen besluttede derfor at flytte rådhuset 1/2 km mod syd og dermed også byens centrum. Det nye kommunekontor på Sømosevej - i dag Borgerhuset - blev opført på bar mark og stod færdigt i 1969.

Kommunen tog derefter fat på at indrette det gamle kommunekontor til bibliotek. Det stod færdigt i 1970/71.

Så kom kommunesammenlægning i 2007, og det blev aftalt, at Dianalund skulle bevare sit bibliotek, og at det skulle flyttes op i rådhuset fra 1969 (Borgerhuset).

Det skete i 2012, og huset på Dr. Sells Vej 20b kom til at stå tomt, for også Lokalhistorisk Arkiv flyttede op i Borgerhuset.

- I første omgang blev huset udlejet til Røde Kors, der brugte det til skole og til administration for flygtninge-aktiviteter. Senere blev det solgt, og i dag er der altså indrettet otte lejligheder, siger arkivlederen, der selv har skrevet flere bøger om Dianalund og omegns historie.

Du kan finde flere lokalhistoriske oplysninger på hjemmesiden www.gammeldianalund.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk