25. oktober 2021
Et borgerdrevent forslag kunne for eksempel være et forslag til en legeplads på et kommunalt areal. Arkivfoto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Et borgerdrevent forslag kunne for eksempel være et forslag til en legeplads på et kommunalt areal. Arkivfoto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertal i byrådet siger nej til borgerdrevne forslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertal i byrådet siger nej til borgerdrevne forslag
Sorø - 11. oktober 2018 kl. 13:30
Af Ulla Grundtvig Brask

Kun S, SF og Enhedslisten stemte ja til ideen om borgerdrevne forslag i Sorø Kommune, da sagen var til afstemning onsdag aften i byrådet. Alternativet og Radikale stemte blankt i sagen.

Det er et af partiet Alternativets mærkesager at engagere borgere i lokalsamfundet, men onsdag aften valgte partiets eneste medlem af Sorø Byråd, Niels Aalbæk Jensen, at stemme blankt på et forslag om at indføre borgerdrevne forslag i Sorø Kommune.

På partiets hjemmeside står der ellers: »Alternativet vil arbejde for, at alle du og dine medborgere kan få et politisk forslag til afstemning i byrådet, hvis tilstrækkelig mange personer bakker op om forslaget. Vi tror på, at muligheden for at få et forslag til behandling i byrådet, kan få flere til at engagere sig i politik, fordi det reelt skaber et håb om, at man kan påvirke den politiske virkelighed.«

Men Niels Aalbæk Jensen valgte ikke at støtte forslaget, da det var til afstemning i Sorø Byråd. Forslaget var fremsat af Enhedslisten og støttet af Socialdemokratiet og SF.

- Intentionen med borgerdrevne forslag er god, men formen er forkert. Jeg har forhørt mig grundigt hos en partikollega, der har erfaringer med det. At samle stemmerne for en borger til et forslag er ikke borgerinvolverende. Det er hestearbejde.

- Jeg mener også, at det skal være et enigt byråd, der bakker op om det. Det er en meget bedre idé at lave et koncept, der hedder »borgervaliderede forslag«, hvor også lokalrådene er forankret i det. Jeg stemmer blankt i sagen her, fordi vi mangler den rigtige form til ideen, sagde Niels Aalbæk Jensen på byrådsmødet onsdag aften.

De Radikales Pia Hvid synes som udgangspunkt godt om ideen med borgerdrevne forslag. Men:

- Jeg stemmer blankt, fordi jeg mangler evalueringer på det her. Og en retning: Hvad vil vi med det her i Sorø? Det skal gentænkes, og så kan vi snakke om det igen, mente Pia Hvid.

De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti stemte imod forslaget.

Lars Damgaard fra DF mente, at det var tilstrækkeligt, at borgerne - som nu - altid »kan få en politiker i tale«.

Rolf Clausen fra Venstre supplerede med, at »Hvis ikke man kan overtale et parti til at bringe forslaget videre, så har det ingen grobund alligevel.«

Borgmester Gert Jørgensen, De Konservative, kaldte dog forslaget for »spændende«, men konkluderede, at »tiden er ikke inde til det nu.

Dem, der bakkede op om de borgerdrevne forslag, havde ellers masser af argumenter for det.

- Vi fremsatte forslaget allerede i februar 2018. Vi mener, det kan mobilisere lokaldemokratiet, sagde Bo Mouritzen fra Enhedslisten.

Fra SF's Linda Nielsen lød det sådan her:

- Demokratiet skal udvikles. Vi skal turde prøve noget nyt. Kom nu. Lad os prøve det, sagde Linda Nielsen, der undrede sig over, at ikke alle partierne bakkede op.

- Det er da et godt supplement til det med at tage fat i en byrådspolitiker. Flere vil deltage aktivt i demokratiet med sådan et forslag, mente Socialdemokratiets Anne Madsen.

Annette Raaschou van der Star kaldte Alternativets fremlæggelse i sagen for »ynkeligt« og refererede til, at borgmesteren i Ringsted er glad for ordningen.

Det skriver DAGBLADET Ringsted og Sjællandske.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk