6. maj 2021
- I Sorø Roklub er der plads til alle, sagde formand Bjarne Hjorth. Foto: Bjarne Stenbæk
gallery icon

Se billedserie

- I Sorø Roklub er der plads til alle, sagde formand Bjarne Hjorth. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et forpligtende fællesskab i 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et forpligtende fællesskab i 100 år
Sorø - 30. juni 2018 kl. 18:24
Af Bjarne Stenbæk

Sorø Roklub fejrede sit 100 års jubilæum. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Roklubben har i mange år været en fin ambassadør for Sorø. Stor respekt har der alle dage stået om klubbens virke, lige fra man med apoteker Mogensen som formand oprettede klubben 11. juli 1918 til i dag.

- Dengang var der 60 medlemmer, fortalte formand Bjarne Hjorth i sin tale, og han fortalte også, at SR snuppede sit første danske mesterskab allerede i 1919. Siden er der kommet mange flere til.

Fra begyndelsen rådede klubben over tre både, der tilsammen havde en værdi af 16.000 kr. Nu tæller bådparken godt 50 både til i alt 4,5 mio. kr. De 50 både betjener cirka 20 medlemmer.

En skelsættende dag for roklubben indtraf 27. december 1975. Klubbens domicil brændte, men byen bakkede op om sin roklub, der snart var på fode igen. Det betegnede Bjarne Hjorth som en ny start.

- Selv om SR nu runder de 100 år, er det som om, at klubben bliver yngre med årene, fortsatte han.

- Vi har i dag en klub, hvor der er plads til alle, og vi har en klub, hvor medlemmerne ikke er bange for at tage fat, så vi er ikke bage for de næste 100 år.

Sorø Sø lægger også vand til Nordens største regatta, der i næste weekend afvikles for 90. gang.

Jubilæumsskriftet
Jan Preisler, der sammen med Svend Pedersen og Jens Øbro har udarbejdet jubilæumsskriftet, fortalte om arbejdet. En del har der ikke været plads til, men alt materialet kan nu ses på klubbens hjemmeside.

Formanden for Sorø Sportsråd, John Christoffersen, tog bl.a. sit udgangspunkt i klubbens formålsparagraf, hvor der trods de mange medaljer og pokaler, klubben har vundet, slet og ret står: lubbens formål er at øve idræt, hovedsagelig rosport i et forpligtende fællesskab.

Han hæftede sig også ved, at roklubben på mange områder er gået foran og også på andre måder end ved det stærke fællesskab har været et forbillede for andre klubber.

SR var således med til at oprette Sorø Sportsråds og Ung Sorøs sommerferieaktiviteter, der netop er gået i gang på 29. år. SR har som den eneste klub været repræsenteret på samtlige møder og generalforsamlinger i Sorø Sportråd i rådets indtil nu 50-årige levetid. Og klubben har naturligvis også straks meldt sig som deltager i Sportens Dag i Sorø Kommune 12. august.

SR, der blev årets idrætsklub i Sorø Kommune i 2013, har gennem årene formået at kombinere elite og motion, og så pegede sportsrådets formand også på, at klubbens hjemmeside hører til de mest informative i idrætsverdenen.

Formanden for kultur- og fritidsudvalget, Bo Christensen, sagde, at klubben både står for et stærkt fællesskab og for evnen til at åbne sig mod omverdenen.

- Det, I gør, kan man egentlig regne under begrebet nudging, hvor man motivere folk til at foretage hensigtsmæssige handlinger, sagde Bo Christensen.

- Når man er medlem af roklubben, tager man del i fællesskabet og er med til at sørge for, at alle kan komme ud at ro. Fællesskabet drives ikke af, at man får penge for det. Det drives af smil, samvær og glæde.

Borgmester Gert Jørgensen sluttede talerækken af med en lille anekdote. Han fortalte, at da familien Jørgensen i seks år boede på Vænget, kunne man faktisk derfra høre meget af det, der blev talt om i robådene.

- Det gav et ret indgående kendskab til, hvad der rørte sig i roklubben - også de holdninger, der blev givet udtryk for om Sorø Kommune, sagde han med et smil.

Og så fulgte historien om morgenroerne, som Gert Jørgensen mødte en tidlig morgenstund, hvor Jan Preisler & Co. Kom gående med årerne.

- Jeg tænkte, om de nu var ved at indføre en slags triatlon, hvor man roede til Ingemanns Ø, svømmede i land og så løb ned til roklubben med årerne. Normalt hilste morgenroerne altid, men denne morgen kiggede de så underligt ned i jorden, indtil det kom frem, at de var roet ind i springvandet nede ved akademiet. Jo, selv rutinerede roer kan komme på afveje - og så måtte de aftale, hvem der skulle give stiftelsen besked.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk