18. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En koncert man vil huske med glæde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En koncert man vil huske med glæde
Sorø - 11. juli 2019 kl. 20:02
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hans Krarup har anmeldt koncerten med Jakob Vad, Sorø Akademis festsal, onsdag:

»På mange måder var sangeren Jakob Vads koncert i Sorø Akademis festsal onsdag aften en koncert, man vil huske med glæde.

Først og fremmest fordi den rummede de magiske øjeblikke, hvor det lykkedes Jakob Vad at forløse musikkens budskab fuldt ud.

Johannes Brahms »Vier ernste Gesänge« skal ikke blot synges korrekt. De skal forløses gennem et personligt udtryk, hvor noder og tekst kun er ydre hjælpemidler.

Det havde både Jakob Vad og hans glimrende akkompagnatør Thomas Darelius forstået til bunds og arbejdet seriøst med.

Brahms musik er i sig selv lidt af et mirakel - dybt inspireret af de alvorlige bibeltekster. Musik og tekst i forening rammer tilhørerne lige i hjertekulen, hvis de fire sange udføres som de skal, og i onsdag aften var det tydeligt, at tilhørerne virkelig blev ramt og tog sangenes budskab til sig.

Man vil også huske koncerten med glæde, fordi Jakob Vad ikke benyttede lejligheden til kun at brillere med sin store, flotte og veludviklede baryton, som han fører med stor musikalitet og teknisk sikkerhed, men også fordi han havde valgt et ambitiøst lied-program, hvor tekst og musik var af høj, kunstnerisk kvalitet.

Han kunne ellers med lethed have fyldt aftenen med populære operaarier. Derfor var det lidt ærgerligt, at vi tilhørere ikke fik teksterne udleveret til Vaughan Williams' spændende sange fra »House of Life«.

Og Jakob Vads engelske tekstudtale var desværre ikke tydelig nok til at opfatte den intime forbindelse mellem tekst og musik i disse sarte sange .

Så gik det langt bedre med de indledende Carl Nielsen-sange med tekster af I.P.Jakobsen.

Især »Irmelin Rose« blev afleveret med glans. Og de afsluttende Don Quichotte sange med Maurice Ravels musik fik en overdådig udførelse.

Her forenede Jakob Vad, fornemt støttet af Thomas Darelius, sangenes blanding af poesi og humor helt fint.

Thomas Darelius benyttede Jakobs Vads pauser i koncerten til at demonstrere sin imponerende og virtuose teknik i en Liszt -parafrase over kvartetten af Verdis »Rigoletto«, samt i en lige så virtuos Rachmaninov serenade. Disse numre fungerede udmærket som »mellemaktsmusik«.

Et ekstranummer fik vi også: Valentins smukke bøn fra Gounods opera »Faust«. Den var som skræddersyet til Jakob Vad. Avisens anmelder spår ham en fin sangerkarriere.

Serien af onsdagskoncerter i »Klassisk i Sorø« er nu skudt godt i gang. I år med mange nye og spændende koncertsteder. De er nok et besøg værd.«

Det skriver DAGBLADET Ringsted og Sjællandske.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk