26. september 2021
Henrik Rindom havde nogle af de unge med på scenen, da unge og voksne mødtes i Dianalund tidsdag aften til en snak om stoffer. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Henrik Rindom havde nogle af de unge med på scenen, da unge og voksne mødtes i Dianalund tidsdag aften til en snak om stoffer. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekspert til forældre efter mdma-dødsfald: Vi skal tale med de unge om stoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekspert til forældre efter mdma-dødsfald: Vi skal tale med de unge om stoffer
Opdateret 06. marts 2019 kl. 12:33
Sorø - 06. marts 2019 kl. 12:08
Af Bjarne Stenbæk

De voksne ved for lidt om stoffer. Det fører til et forbud - men et forbud får ikke de unge til at sige nej. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Voksne kan i dag tale rimelig fordomsfrit med deres børn om både alkohol og sex. Omkring alkohol er der også et beredskab, hvis de unge får for meget at drikke, ringer de ofte hjem og bliver hentet. Men når det kommer til stoffer, går det galt.

- De voksne ved generelt set for lidt om stoffer. Det er noget, der er forbudt, og derfor udstikker de også et forbud til deres børn, men det er ikke den rigtige vej at gå, siger misbrugseksperten Henrik Rindom, der er psykiater og overlæge.

- Vi er nødt til at tale med de unge om det, for om vi vil det eller ej, er det altså noget, de møder på deres vej. Derfor er det vigtigt, at de ved, hvordan de skal håndtere de situationer, de kommer i.

60 voksne og 20 unge mødte op til informations- og debatmødet i festsalen på Filadelfia tirsdag aften. Mødet var en følge af den ulykke, der skete i Dianalund i oktober, hvor 16-årige Marcus Christensen mistede livet efter indtagelse af stoffet mdma.

Tirsdag havde Rindom først et lukket møde med de unge og derefter et debatmøde, hvor en del af de unge var med på scenen.

- De unge gav udtryk for, at det var rart for dem at møde en voksen, de kunne tale med om stofferne, fortæller Henrik Rindom, og Katja Kondas fra arrangørforeningen Sejt At Sige Nej supplerer:

- Mange forældre tror, at de unge får mere lyst til at prøve stofferne, hvis man taler om med dem om stofferne, men det kunne de unge fa scenen afkræfte. Et forbud eller løftede pegefingre hjælper heller ikke.

De fleste af de unge kom faktisk fra byerne rundt om Dianalund.

- Jeg tror, at de unge i Dianalund er mættet, men det er også fint, at budskaberne bredes ud. Det er en af de ambitioner, vi har i foreningen, siger Katha Kondas, og Henrik Rindom kan føje til, at der ikke er specielle problemer i området.

- Problemerne er meget ens rundt om i landet. Dog bemærkede jeg, at børn her helt ned til 7. klasse har kendskab til nogen, der ryger hash. Det gør det ekstra vigtigt, at vi får taget hul på debatten, siger han.

Lidt kontroversielt er det jo at vejlede de unge i brugen af noget, der er forbudt, men Rindom sagde, at hvis man som ung absolut skal kaste sig ud i et forsøg, er det vigtigt, at man sikrer sig, at andre har taget noget af det samme stof uden at komme i vanskeligheder. Det er også vigtigt, at man kun tager halv dosis i forhold til de mere rutinerede, og så skal man vente minimum en time, før man kan vurdere virkningen. Unge er tilbøjelige til efter kort tid at konstatere, at det virker ikke - så må vi tage noget mere. Den vej er dødsens farlig.

Katja Kondas noterede især to ting i Henrik Rindoms indlæg: Vi skal blive bedre til at tale med de unge om stoffer - og de unge er også glade for, at der kommer en udefra, de kan tale med.

- Det fører til, at vi i Sejt At Sige Nej nu vil arrangere nogle seminarer, hvor de voksne kan få en større viden om stofrerne - og om, hvordan man tager samtalen med sine børn, fortæller hun.

- Men selv om vi voksne skal tale med vores børn, er det alligevel vigtigt, at de også kan komme til at tale med en ude fra. Det vil vi også forsøge at give dem muligheden for. Det kan eksempelvis være, at vi kan lave en aftale med Henrik Rindom. Vi vil i hvert fald gøre, hvad vi kan, for at få guidet de unge, så de kan få en bedre baggrund for at træffe de valg, de træffer. Det bedste vil selvfølgelig være, at de fuldstændig holder sig fra stofferne - men kan de ikke det, skal båd ede og deres forældre være bedre klædt på, end tilfældet er i dag.

Henrik Rindom blev i forbindelse med arrangementet udnævnt til æresmedlem af Sejt At Sige Nej og kommer der i selskab med Peter og Julius Mygind, Liselott Blixt og Jacob Vincentz Larsen.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk