31. juli 2021
Jørgen Nielsen ved sit yndlingssted i Zen Garden - fotograferet af fotograf Jens Wollesen i sommeren 2020.
gallery icon

Se billedserie

Jørgen Nielsen ved sit yndlingssted i Zen Garden - fotograferet af fotograf Jens Wollesen i sommeren 2020.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det hele begyndte med koi karperne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det hele begyndte med koi karperne
Sorø - 20. juli 2021 kl. 12:09

Jørgen Nielsen skabte Zen Garden i Stenlille. Onsdag den 21. juli fylder han 75 år - og han er slet ikke færdig med at finde på nye ting i den store have.

Datteren Mette skal føre Jørgen Nielsens livsværk Zen Garden i Vedde videre, og det er den snart 75-årige Jørgen Nielsen dybt taknemmelig for. Hun er gået ind i arbejdet med stor iver, men Jørgen Nielsen er fortsat i front i arbejdet med den 24.000 kvadratmeter store have, som han har etableret fra 1985 og i årene frem.

Jørgen Nielsen er født i Løve og flyttede med familien til Krummerup på et lille landsted, hvor han boede, til han var 12 år.

Derefter flyttede familien til Hedeboryde.

Han kom ud at tjene som bonde, først på Sandagergaard i Brandstrup og senere i Atterup, indtil han blev traktorfører på Kragerupgaard. At Jørgen Nielsen havnede i brolæggerbranchen var egentlig en tilfældighed. Det var, fordi Gustav Christensen i Døjringe havde brug for en arbejdsmand, og Jørgen meldte sig på banen. Da blev Jørgen Nielsens livslange passion for brolæggerfaget vakt.

Han og hustruen Jakobine byggede huset på Bakkevej i Vedde i 1975, og efter en årrække startede han sit brolæggerfirma, JN Brolæggerentreprise.

Sideløbende med firmaet begyndte han i 1985 at bruge sin fritid på at opbygge sin have.

I 1982 byggede Jørgen Nielsen en dyrehandel på Butikstorvet i Dianalund. Den nåede dog kun at bestå i nogle få år, for hans kone Jakobine blev alvorligt syg, og butikken måtte afhændes.

Jørgen Nielsen ville gerne skabe noget smukt for Jakobine, så hun havde noget fint at kigge på, når hun havde det dårligt i sygdomsforløbet.

Det blev til et stort bassin til koi karper ude foran stuen. Det blev mere eller mindre grundstenen til byggeriet af Zen Garden.

I 1988 var Jørgen Nielsen på rejse i Himalaya. De smukke, fremmedartede landskaber brændte sig ind på nethinden hos ham, og da han kom hjem til Vedde, forsøgte han at samle synsindtrykkene i en verden af sten, blomster, planter og naturligvis - koi karper.

Hans fascination af sten blev endnu større.

- Sten er uforgængeligt. Der er megen skønhed ved store klippeformationer eller ved klipper, der er væltet ned ad et bjerg. Der er så store kræfter på spil, og det er natur på allersmukkeste vis. Selvom mange ikke tror det, så har jeg selv lagt hver en sten i haven, lige fra de mindste pigsten til de allerstørste granitkæmper, fortalte Jørgen Nielsen i et interview til avisen i 2020.

Den store have blev åbnet for offentligheden i 2008 - samtidig med, at Jakobine og Jørgen købte endnu mere jord på den anden side af vejen og udvidede haven.

Desværre mistede Jørgen Nielsen sin hustru i 2018, men det har ikke betydet, at han har mindre lyst til at arbejde videre med haven.

- Så længe jeg lever, vil der ske nyt her i haven. Jeg har så meget i hovedet, som jeg slet ikke har fået lavet endnu, udtalte Jørgen Nielsen til avisen i 2020.

Haven udgør i dag cirka 24.000 kvadratmeter tilsammen. Haverne er bygget op af ca. 8000 tons store granitsten, hvad der svarer til 600 læs på en lastbil. Haven har et af Europas største koi anlæg med i alt 700 kubikmeter vand. Flere af havens koi karper har vundet internationale hæderspriser for deres skønhed.

Zen-garden ligger på Veddebyvej 49, Stenlille.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk