21. september 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Socialdemokratiets respekt for vælgerne?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Socialdemokratiets respekt for vælgerne?
Sorø - 01. august 2021 kl. 12:09
Af Gert Jørgensen, borgmester, De Konservative

Anne Madsen (S) mener, at de valgte kommunalbestyrelsesmedlemmer i forbindelse med partihop har et troværdigheds- og integritetsproblem, når de samtidig insisterer på at beholde deres plads i kommunalbestyrelsen. Jeg forstår udmærket hendes principielle holdning.

"Tak værdigt af, så respekterer man vælgerne - også dem, som stemte personligt". Men hvorfor respekterer socialdemokratiet i Sorø Kommune så ikke de personlige stemmetal på deres egne kandidater? Hvor er respekten for vælgerne og demokratiet i den forbindelse? Det er nemlig ikke åbenbart, at de socialdemokratiske kandidater, som får flest personlige stemmer, kommer i kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune.

Socialdemokraterne i Sorø Kommune har valgt at opstille deres kandidater på en prioriteret liste - i modsætning til Ringsted, Slagelse, Holbæk og Kalundborg kommuner. Listen er bestemt af den lokale partiforening, som dermed har størst indflydelse på, hvilke kandidater der vælges ind. Så det har i høj grad noget med enkeltpersoner at gøre.

Hos De Konservative er vores kandidater opstillet sideordnet. Det sikrer, at det er vælgerne, der demokratisk bestemmer, hvem der skal vælges til kommunalbestyrelsen.

Ved det seneste kommunalvalg i 2017 var der fire socialdemokratiske kandidater, som fik flere stemmer end en femte kandidat. Men den prioriterede liste afgjorde, at det var kandidaten med de færre stemmer, som fik pladsen i kommunalbestyrelsen. En af de kandidater, der ikke blev valgt, fik faktisk mere end dobbelt så mange stemmer end den, der kom ind.

En socialdemokrat har i den forgangne valgperiode forladt socialdemokratiet i kommunalbestyrelsen for at blive løsgænger. Det pågældende medlem havde faktisk ikke opnået valg til kommunalbestyrelsen, hvis socialdemokratiet havde opstillet deres kandidater på en sideordnet liste. Der er derfor nødvendigvis ikke behov for lovændringer. Valg af opstillingsform havde derfor måske på forhånd løst udfordringen med partihopperiet i det socialdemokratiske tilfælde i kommunalbestyrelsen.

Jeg respekterer naturligvis den socialdemokratiske vælgerforenings valg af opstillingsform. Men hvorfor skal man ikke her respektere vælgerne, når det gælder valg af kommunalbestyrelsesmedlemmer, og dermed sikre en mulig løbende demokratisk udskiftning i kommunalbestyrelsen, ligestilling og demokratiet blandt de kandidater, som vælgerne stemmer på. Elementer som kan bidrage til et forsat godt samarbejde i kommunalbestyrelsen.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk