21. maj 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Kommunen skal selv bære ansvaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Kommunen skal selv bære ansvaret
Sorø - 09. december 2018 kl. 18:02
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I en konkret sag, hvor en borger har klaget over kommunens sagsbehandling af en sag, vil Sorø Kommune hverken undersøge, eller tage ansvaret for, om kommunen har overholdt gældende lovgivning for egen sagsbehandling af sagen.

I stedet sender Sorø Kommune ansvaret videre til Ankestyrelsen.

Det er meget skræmmende, at Sorø Kommune frasiger sig ethvert ansvar over for loven, og i stedet overlader det kommunale ansvar inden for socialområdet til Ankestyrelsen.

Det skræmmende ligger også i, at det er ikke nogen hemmelighed, at også hos Ankestyrelsen skranter borgernes retssikkerhed og er en væsentlig mangel, når styrelsen sagsbehandler ankesager inden for socialområderne.

Ofte sluger styrelsen bare kommunens »dokumentation« råt og helt uden at skelne til, om kommunen har levet op til kravene i loven om retssikkerhed.

Eller om de handicapretslige regler og principper er blevet inddraget i sagsbehandlingen.

Derfor er der ingen borgere, der kan føle sig sikker på, om de har fået en retfærdig sagsbehandling af deres sag. Eller om kommunen eller Ankestyrelsen overholder gældende lovgivning.

»Retssikkerheden er ikke eksisterende« - citat af Marianne Jelved MF for Radikale Venstre om Ankestyrelsen.

Der kan dog ikke være nogen tvivl om, at det er Sorø Kommune selv, der har og bærer ansvaret for, at kommunen følger og overholder loven.

Fordi alle mennesker er værdifulde.

Iben Røstbjærg Kullberg
Vinkelstræde 8

Munke Bjergby
Kommunaldirektør Søren S. Kjær, Sorø Kommune, svarer:

I et debatindlæg rejses der kritik af Sorø Kommunes sagsbehandling på det sociale område. Kommunen beskyldes konkret for at tilsidesætte lovgivningen og borgernes retssikkerhed, herunder i særdeleshed på det handicapretlige område.

Jeg vil og kan naturligvis ikke kommentere den konkrete sag, men vil blot slå fast, at kommunen altid bestræber sig på at være imødekommende over for borgernes ansøgninger om støtte. Der er dog ofte tale om skønsmæssige afgørelser, således at alt ikke er sort og hvidt, selv om der er megen lovgivning på området.

Af den årsag vil der også kunne være uenighed mellem kommunen og borgeren i forhold til den trufne afgørelse, og det er netop af den grund, at kommunen efter en revurdering af sagen har mulighed for at sende den videre til Ankestyrelsen.

Der er i den henseende ikke tale om ansvarsfrasigelse fra kommunens side - for træffer Ankestyrelsen afgørelse til fordel for borgeren, så skal Sorø Kommune selvfølgelig rette ind efter denne.

Endelig skal det tages i betragtning, at lovgivning, bekendtgørelser mv. på de nævnte områder er ganske omfangsrig, lige som der konstant kommer ny praksis, der skal tages højde for. Behandlingen hos Ankestyrelsen er derfor netop at anse som en yderligere mulighed for at få prøvet sagen, således at kommunens afgørelse ikke behøver at være den endelige.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk