4. juni 2020
Under den ca. 70 millioner kroner dyre total-renovering af Sorø Klosterkirke skal kirken forsynes med et nyt blytag. Foto: Thomas Olsen
Under den ca. 70 millioner kroner dyre total-renovering af Sorø Klosterkirke skal kirken forsynes med et nyt blytag. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Information om blytage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Information om blytage
Sorø - 28. marts 2019 kl. 13:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I et indlæg fra blytækker Jens Volf bliver firmaet Byens Tag & Facade anklaget for misinformation om blytage. De beslutninger, som omtales i indlægget, er alene truffet af bygherre, som derfor hermed svarer på indlægget:

arrow Læs også: Hver centimeter dekoration skal renses med håndkraft og rensedej

Blytaget på Sorø Klosterkirke har haft problemer med utætheder på grund af revnedannelser i blypladerne, lige siden det blev lagt op i 1969. For at undgå en lignende situation i fremtiden har vi undersøgt både den kemiske sammensætning af blypladerne og læggeteknikken. Nationalmuseet har fulgt undersøgelserne med interesse og støtter vores konklusioner.

I modsætning til tidligere blytækninger i Danmark, hvor det gamle bly blev smeltet om og suppleret med mere eller mindre tilfældigt skrotbly, får vi nyfremstillet en blylegering, der er nøje afstemt i samarbejde med industrielle blystøberier i England og Tyskland, så den forhåbentlig vil vise sig mere holdbar end den, der er anvendt på kirken i dag. Vi får også produceret nogle få blyplader med andre legeringer som bliver lagt op på taget til gavn for fremtidens viden om legeringens betydning for blytages levetid.

I England, hvor der er langt flere blytage end i Danmark, og hvor der stadig er en række aktive blytækkerfirmaer, benytter man en anden falseteknik end i Danmark. Det er vores opfattelse, at denne teknik bedre er i stand til at optage de bevægelser, der sker i et blytag, særligt på sydsiden, grundet temperatursvingninger. Vi har derfor i samråd med Nationalmuseet valgt at bruge den engelske falseteknik til det nye tag.

Den kommende blytækning af Sorø Klosterkirke er på den måde et spændende eksperiment, der gennemføres i fuld skala.

Stiftelsen Sorø Akademi
Jens Kristian Poulsen

Bygherre

arrow Klosterkirken kan få ny indgang
31. marts 2019 kl. 09:02 Opdateret: kl. 12:02
arrow Debat: Misinformation om blytage
28. marts 2019 kl. 13:48 Opdateret: kl. 13:51
arrow Lokale skifter tag på kirke og spir
23. februar 2019 kl. 08:59 Opdateret: kl. 17:47
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk