16. februar 2020
Under den ca. 70 millioner kroner dyre total-renovering af Sorø Klosterkirke skal kirken forsynes med et nyt blytag. Foto: Thomas Olsen
Under den ca. 70 millioner kroner dyre total-renovering af Sorø Klosterkirke skal kirken forsynes med et nyt blytag. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Information om blytage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Information om blytage
Sorø - 28. marts 2019 kl. 13:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I et indlæg fra blytækker Jens Volf bliver firmaet Byens Tag & Facade anklaget for misinformation om blytage. De beslutninger, som omtales i indlægget, er alene truffet af bygherre, som derfor hermed svarer på indlægget:

arrow Læs også: Hver centimeter dekoration skal renses med håndkraft og rensedej

Blytaget på Sorø Klosterkirke har haft problemer med utætheder på grund af revnedannelser i blypladerne, lige siden det blev lagt op i 1969. For at undgå en lignende situation i fremtiden har vi undersøgt både den kemiske sammensætning af blypladerne og læggeteknikken. Nationalmuseet har fulgt undersøgelserne med interesse og støtter vores konklusioner.

I modsætning til tidligere blytækninger i Danmark, hvor det gamle bly blev smeltet om og suppleret med mere eller mindre tilfældigt skrotbly, får vi nyfremstillet en blylegering, der er nøje afstemt i samarbejde med industrielle blystøberier i England og Tyskland, så den forhåbentlig vil vise sig mere holdbar end den, der er anvendt på kirken i dag. Vi får også produceret nogle få blyplader med andre legeringer som bliver lagt op på taget til gavn for fremtidens viden om legeringens betydning for blytages levetid.

I England, hvor der er langt flere blytage end i Danmark, og hvor der stadig er en række aktive blytækkerfirmaer, benytter man en anden falseteknik end i Danmark. Det er vores opfattelse, at denne teknik bedre er i stand til at optage de bevægelser, der sker i et blytag, særligt på sydsiden, grundet temperatursvingninger. Vi har derfor i samråd med Nationalmuseet valgt at bruge den engelske falseteknik til det nye tag.

Den kommende blytækning af Sorø Klosterkirke er på den måde et spændende eksperiment, der gennemføres i fuld skala.

Stiftelsen Sorø Akademi
Jens Kristian Poulsen

Bygherre

arrow Klosterkirken kan få ny indgang
31. marts 2019 kl. 09:02 Opdateret: kl. 12:02
arrow Debat: Misinformation om blytage
28. marts 2019 kl. 13:48 Opdateret: kl. 13:51
arrow Lokale skifter tag på kirke og spir
23. februar 2019 kl. 08:59 Opdateret: kl. 17:47

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk