19. januar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Enhedslistens grundlag for prioritering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Enhedslistens grundlag for prioritering
Sorø - 15. juli 2019 kl. 14:50
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Enhedslisten er blevet spurgt, hvordan vi vil finansiere vores politiske visioner. Som beskrevet tidligere, handler det som alle andre partier om, at prioritere kommunens økonomi. Men det betyder også, at der skal ses på beslutningsgrundlaget.

Vi ønsker at budgetlægningen skal tage udgangspunkt i sidste års regnskab, suppleret med et tvær-snit af de seneste fem års regnskaber (for at tage højde for udsving), så vi tager udgangspunkt i de tal der reelt afspejler hvordan vi bruger penge i Sorø kommune - i stedet for at der som nu er tale om en årlig fremskrivning af sidste års budget, uanset om dette har vist sig at holde eller ej.

Et eksempel er, at der de seneste år er brugt ca. 60 mio. om året på specialundervisningsområdet, alligevel er der budgetteret med et forbrug på 50 mio. Området er med andre ord underfinansieret med ca. 10 mio. kr. og derfor skal pengene nu findes.

Det første vi har brug for er, at der skabes et retvisende billede af den kommunale økonomi. Det indebærer blandt andet en budgetanalyse for den samlede kommunale økonomi og ikke blot de sparekataloger, der blev fremlagt på seneste byrådsmøde.

Det bør diskuteres hvorfor Sorø kommune i 2018 brugte ca. 243 mio. på tjenesteydelser uden moms, 71 mio. over det budgetterede eller ca. 163,5 mio. på tjenesteydelser med moms omkring 45 mio. over budgetet.

Vi fra Enhedslisten har for eksempel kritiseret den besparelse der er fremlagt omkring tidlig SFO-start. Vi har flere gange udtalt, at den mildest talt kan beskrives som budgetoptimisme, hvor vi blandt andet har pointeret, at besparelsen ikke inkluderede etableringsomkostninger, herunder udgifter til inventar mv. Det viser sig nu, at der er fremsendt et budgetønske på 1 mio. til etablering i 2020. Dermed ryger de 900.000 som der er indregnet i besparelse i det år og de første 100.000 i det næste år.

I Enhedslisten bliver vi tit kritiseret for, at vi blot vil bruge penge. Det er ikke rigtigt. Vi er ikke tilhængere af et øget forbrug, eller blind vækst, det skader klimaet og borgerne. Vi er mere tilhængere af at prioritere hvordan vi bruger midlerne, og der er vi ikke enige med de borgerlige partier. (forkortet af red.)

Bo Mouritzen
Byrådsmedlem
Enhedslisten i Sorø

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk