20. juni 2021
Næstformand i Frederiksberg Vandværk, Søren Steensgaard, og vandværksbestyrer Rikke Kamstrup Nielsen ved en af Frederiksberg Vandværks boringer. Nu har vandværket behov for flere boringer. Foto: Jens Wollesen
Næstformand i Frederiksberg Vandværk, Søren Steensgaard, og vandværksbestyrer Rikke Kamstrup Nielsen ved en af Frederiksberg Vandværks boringer. Nu har vandværket behov for flere boringer. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere skal have mere vand: Vandværk låner 11 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Borgere skal have mere vand: Vandværk låner 11 millioner

Frederiksberg Vandværk vil udvide, så forsyningssikkerheden øges.

Sorø - 12. maj 2021 kl. 19:04
Af Bjarne Stenbæk

De nye udstykninger på Frederiksberg har været med til at øge presset på Frederiksberg Vandværk.

- Vi kan kun lige producere vand nok til vores forbrugere, skriver vandværket til Sorø Kommune, og faktisk har der i perioder været problemer med vandforsyningen.

Vandværket har i øjeblikket to boringer, hvoraf den ene dækker to-tredjedele af vandforbruget. Det er boringen på Feldskovvej. Skulle den boring blive sat ud af drift, eller skulle mængde af BAM pludselig øges, opstår der det problem, at vandværket ikke kan producere vand nok til forbrugerne.

Derfor skal Frederiksberg Vandværk nu ud at finde to nye boringer. Dem forventer værket efter forhandling med lodsejeren - Stiftelsen Sorø Akademi - at kunne lægge i Horsebøg Skov. Derefter skal der lægges ledning fra skoven via Smedevej hen til vandværket på Koldemosevej.

9 millioner

På selve vandværket er der to iltningsbeholdere, hvor råvandet bliver iltet og føres igennem fire filtre og derefter i rentvandstanken. Hvis en af de dele går i stykker, stopper produktionen og så er det kun vandet i rentvandstanken, der kan pumpes ud. Der vil være vand i cirka fire timer.

En tilbygning til vandværket kan give et ekstra lille vandværk med et kompressorsystem, fire filtre og en ekstra lille rentvandstank. På den måde, kan vandværket altid sikre produktion af vand og sikre forbrugernee vand i hanerne.

- Jeg har vedhæftet overslag på projektet med to nye boringer og tilbygning/udvidelse af eksisterende vandværk. Det vil koste cirka 9 millioner kroner. Vi håber på at kunne lave boringerne i år sammen med udvidelse af vandværket, skriver vandværksbestyrer Rikke Kamstrup Nielsen til kommunen.

Flere udfordringer

Når de 9 millioner ikke rækker, skyldes det, at Frederiksberg Vandværk kæmper med andre udfordringer.

- Vi har stadig en del gamle ledninger - det vil sige eternit, stålledninger, gamle boringssøjler med videre, skriver Rikke Kamstrup Nielsen.

- Det giver os en del »vandbrud« og dermed et stort vandspild. I 2020 har vi haft 16 »vandbrud« og et vandspild på 17 procent.

Det koster en del penge og er heller ikke godt i og med, at vandværker højest må have et vandspild på 10 procent. Dertil kommer miljø-konsekvenserne.

- Vi ønsker derfor at få renoveret Kastanievej, lidt af Elmevej, et stykke af Birkevej og eventuelt Diget, hvis der bliver økonomi til det, skriver Rikke Kamstrup Nielsen.

- Til det projekt ønsker vi at låne to millioner kroner i tilskud til vores egen økonomi, så vi kan få minimeret vandspildet.

Kommunalbestyrelsen besluttede uden debat på sit møde forleden at give den nødvendige garanti for vandværkets lån på 11 millioner kroner i KommuneKredit.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk