23. januar 2020
Kristine Sofie Frese og Johannes Ditlev Friderichsen fører 3.gerne ind til kongeballet på Sorø Akademi lørdag aften. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Kristine Sofie Frese og Johannes Ditlev Friderichsen fører 3.gerne ind til kongeballet på Sorø Akademi lørdag aften. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder og video: Til kongebal på det gamle akademi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder og video: Til kongebal på det gamle akademi
Opdateret 05. november 2017 kl. 13:44
Sorø - 05. november 2017 kl. 13:21
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

170 3. g'ere mødte i stiveste puds og holdt traditionen i hævd, skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Kongeballet på Sorø Akademi er noget ganske specielt. Det er 3. g'ernes afsluttende skolefest, inden det med »snuden i bogen« går frem mod den afsluttende eksamen, men nok så væsentligt er det en tradition, der har været gennemført på skolen, siden Kong Frederik VI kom til Sorø i 1827 og indviede den nye hovedbygning. Les Lancier spiller ved ballet en ikke uvæsentlig rolle, og det samme gør samværet mellem eleverne, skolens personale, inviterede gæster og sidt, men ikke mindst: Forældrene.

I 2017-udgaven i akademiets imponerende festsal, der fortsat danner den helt specielle ramme om ballet, selv om pladsen er trang, deltog ud over de 170 elever, 310 forældre, 23 gæster og 30 medarbejdere. Dertil kommer de 85 marskaller, der er med til at sørge for, at det hele forløber på bedste vis - de rekrutteres fra skolens øvrige klassetrin - og så må vi heller ikke glemme de tre pedeller, og de ni i køkkenet, der sørger for aftenens udsøgte traktement.

Årets førerpar ved indmarchen var Kristine Sofie Frese fra Køge og Johannes Ditlev Friderichsen fra Lolland.

- At bliver førerpar er noget, man melder sig til, fortæller Johannes.

- I år var der kun os, så der var det ikke nødvendigt med en afstemning. Når der ikke var flere denne gang, hænger det måske sammen med, at vi skal danse for, og så skal vi også holde elevtalen ved spisningen.

- Jeg synes, det er en ære at få lov til at være førerpar, fortsætter Kristine.

- Kongeballet er en stolt tradition på skolen, og Vi får på den her måde lov til at repræsentere hele 3. g-årgangen.

- I talen skal vi takke en række mennesker, fortsætter hun.

- Vi kommer også ind på traditionerne, som skolen har. Sorø Akademi er et fantastisk sted med historiske bygninger og den smukke park ved søen. De omgivelser finder man ikke mange steder - naturen er jo lige betagende i sommersol og på en kold vinterdag, føjer Johannes til.

Naturligvis berørte de to i talen også det faktum, at det hele nu er ved at være slut. Det er de på den ene side glade for, fordi det afslutter et kapitel i livet, og de derefter kan komme videre på livets vej - men på den anden side er de kede af det, fordi de begge har haft tre gode år i Sorø.

- Jeg er den første i min familie, der går på akademiet, fortæller Kristine.

- Jeg fandt først og fremmest skolen på grund af sciencecentret. Jeg er matematiker, og det er jo supergodt, at man har sådan et sted.

- Jeg kom fra et efterskole-miljø og ville gerne fortsætte den måde at leve på, siger Johannes.

- Nogle vener af min familie foreslog Sorø, og det har jeg absolut ikke fortrudt. Vi har det simpelthen bare fedt her. Herlufsholm var også en mulighed, men stemningen på Sorø Akademi er lidt mere afslappet, og så kan jeg såmænd godt lide at gå i uniform, men bare ikke hver dag.

Johannes og Kristine førte ved indmarchen deres kammerater ind i festsalen, og da indmarchen var afsluttet, kom det klassiske spørgsmål fra herren til damen:-

- Hvad ønsker De at danse?
- En engelsk vals, er damens svar, hvorefter herren bevæger sig ned til orkestret og siger:

- Hr. kapelmester! En engelsk vals, tak!

Og kapelmesterens svar:
- Så gerne!

Og efter valsen bød rektor Kristian Jacobsen velkommen og overlod ordet til festinspektor og administrationschef Sven Bjødstrup, der erklærede ballet for åbnet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk