22. august 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Armslængdeprincip

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Armslængdeprincip
Opdateret 16. februar 2019 kl. 14:14
Sorø - 15. februar 2019 kl. 18:46
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

God forvaltningsskik indebærer, at det skal være tydeligt, hvornår det er administrationen og hvornår det er det politiske system, der træffer beslutningerne.

Det forudsætter klare grænser mellem forvaltning og politikere, så det politiske system sætter rammerne, mens forvaltningen sørger for den daglige drift.

Flere sager viser efter Enhedslisten opfattelse, at det ikke altid er sådan, og Enhedslisten er bekymret for, hvordan situationen er i Sorø kommune:

- Viceborgmesteren får af Sorø Kommune ret til at bygge et hus, der er helt ude af proportioner i Åmosen. I sagsakterne står der eksplicit, at det er viceborgmesteren der søger om byggetilladelse.

Det bør aldrig fremgå af en sag. I en byggesag, er det en borger som enhver anden, der søger.

Tilsynet kommer til den konklusion, at det er bygget ulovligt, og at det opførte skal fjernes straks. Sagsforløbet skaber bekymring for, om der har været tilstrækkelig afstand mellem det politiske og forvaltningsmæssige niveau.

- Sorø Kommune taber sagen om kørselsudbud med et brag! En konsekvens er, at der skal betales ca. 1 million i sagsomkostninger og godtgørelse. Yderligere kommer der til at mangle 2,089 mio. kr. for 2019 og årene fremover til at dække den budgetterede besparelse på kørsel. Det mest forunderlige er, at det er Kommunaldirektøren og ikke Borgmesteren, der meddeler konsekvenserne af nederlaget i pressen.

Budgetter er en politisk beslutning, og dermed ligger formidlingsopgaven på det politiske niveau.

Det er problematisk og kan underminere hele forvaltningen, når Kommunaldirektøren, efter Enhedslistens opfattelse, igen optræder som Byrådets 26. medlem og står på mål for politiske beslutninger.

- Denne situation gentager sig igen og igen omkring PCB-sagen, hvor Sorø Kommune efter Enhedslistens opfattelse excellerer i elendige politiske beslutninger.

Det er efter Enhedslistens vurdering en konsekvens af dårlige politiske beslutninger, som medfører at kommunale midler bruges til at dække retssager, bod og advokatomkostninger, imens der spares på børn og unge. Igen Kommunaldirektøren og ikke Borgmesteren, der står på mål for den manglende styring af sagen

Når kommuner ikke formår at leve op til armslængde-princippet, skyldes det efter Enhedslistens opfattelse som oftest, at der er politisk overstyring. Det vil sige, at det politiske tilsidesætter fagligheden, enten direkte ved at fortælle, hvad der skal stå i en sag, eller indirekte ved at sende tydelige signaler om, hvilke resultater der ønskes. (forkortet af red.)

Bo Mouritzen
Byrådsmedlem
Enhedslisten

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk