17. oktober 2019
Kiev Kammerkor gæstede Sorø Klosterkirke. Arkivfoto
Kiev Kammerkor gæstede Sorø Klosterkirke. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anmeldelse: Ukrainsk klangpragt og spændende orgelmusik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anmeldelse: Ukrainsk klangpragt og spændende orgelmusik
Sorø - 07. august 2018 kl. 20:10
Af Hans Krarup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fra starten har man sat barren højt i "Klassisk i Sorø"'s 49. sæson. I onsdags lagde man ud med "det bedste af to verdener" i "Dino with Strings". Og søndag aften kom Kiev Kammerkor, disse 21 toptunede, unge ukrainske sangere, på besøg i Klosterkirken, hvor de lagde de godt 150 tilhørere for deres fødder med deres imponerende opvisning i statsstøttet klangpragt.

Magen til stemmeudfoldelse, lige fra det voldsomste fortissimo, der kan få øreflipperne til at blafre, til det sarteste pianissimo, skal man lede længe efter.

Stemmerne er veluddannede og velfungerende. Og så har alle ukrainerne en usynlig vejrtrækningsteknik, hvor de ikke så meget som blinker med øjnene, selv i de allervoldsomste passager.

Korets leder, den karismatiske Mykola Hobdych, er både dirigent og domptør. Han tager sig ikke blot af musikken, han har også som en balletkoreograf indstuderet solisternes opstillinger og bevægelser.

Mellem numrene rokerer han rundt på sine sangere som brikker på et skakbræt, og når publikums bifald brager, er modtagelsen af bifald også indstuderet.

Alle sangere er unge, næppe over 35 år. Damerne åleslanke, klædt i lange, ens sorte kjoler og sko med sylespidse, høje hæle. Herrerne i ulastelige smokings og skinnende laksko. Disciplinen er benhård, kun en sjælden gang kan publikum skimte et lille genert smil under bifaldene.

Det godt og vel en time lange program, der blev sunget uden pause, består af ortodoks kirkemusik, udelukkende sunget på ukrainsk. Uden specielle forudsætninger har et dansk publikum ikke skyggen af chance for at forstå tekstens betydning. Vi kan blive dybt imponeret over korets høje standard og over den klangpragt, de udviser, men vi kan aldrig blive grebet på samme måde, som når vi er til korkoncert, hvor vi har mulighed for at kombinere ord og toner.

Om korets sidste nummer, af K. Stensenko, oplyste programmet, at det hed: "Gud give dem mange år". Hvem "dem" er, oplyses ikke. Vi håber det gælder Kiev kammerkor!

Knapt 24 timer efter denne koncert kunne man igen sidde i Klosterkirken og opleve en orgelkoncert med den strålende svenske "multiorganist" Gunnar Idenstam, der trods det utraditionelle koncerttidspunkt kl. 16,30 havde samlet et stort publikum.

En sidegevinst ved disse orgelkoncerter er, at man på storskærm kan se organisten på arbejde ved spillebordet. Det giver et nærvær uden sidestykke.

Gunnar Idenstam er noget af en ener som organist. Det meste af det, han spiller, bærer præg af hans arrangementer. F.eks. den indledende suite af renæssancekomponisten Michael Prætorius med fem dansesatser, der lød, som om de blev spillet på kirkens oprindelige Johann Lorentz orgel fra 1627.

Det var hofdanse fra alverdens riddersale i renæssancetiden. Derefter spillede Gunnar Idenstam de to første satser af Bachs triosonate i e mol, hvorefter han med dødsforagt kastede sig ud i en "tour de force" udgave af den store fuga i samme toneart - og slap fra det med både liv og ære i behold.

Et enkelt sted var "kæden ved at hoppe af ". Men han reddede situationen med lige så stor elegance, som hans øvrige spil bar præg af.

To svenske folkedanse havde Gunnar Idenstam arrangeret så mesterligt for orgel, at vi som publikum havde svært ved at holde benene i ro.

Til sidst fik vi en fem-satset improviseret suite, bygget over "Hil dig, frelser og forsoner." Her ville gamle C.C. Hoffman, der skrev melodien i 1878 nok have fået morgenkaffen galt i halsen, hvis han havde hørt Gunnar Idenstams fem variationer.

Vi andre kunne udelt nyde hans fantasi, virtuositet og humør. Herlig afslutning på en skøn koncert!

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk