26. maj 2020
Endnu er Alfred bare en lille hvalp, men i det kommende år skal han uddannes til at blive en hund efter rotter. Privatfoto
Endnu er Alfred bare en lille hvalp, men i det kommende år skal han uddannes til at blive en hund efter rotter. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alfred ansat til at fange rotter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alfred ansat til at fange rotter
Opdateret 13. november 2018 kl. 17:38
Sorø - 13. november 2018 kl. 16:09
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sorø Kommune har netop fået en lidt anderledes ansat. Nemlig den tre månder gamle dansk-svenske gårdhund Alfred. Det skriver Dagbladet og Sjællandske.

Alfred bor hjemme hos kommunal rottebekæmper René Lund, og det kommende lille års tid vil han være under oplæring som rottehund.

- Nu skal Alfred ud og øve sig og blive en dygtig rottehund. Erfaringerne fra andre kommuner er rigtig gode, og vi forventer os stor hjælp af Alfred i fremtiden. Dels ved at han hurtigt kan opspore, om der er rotter, og hvor de er. Dels ved at han kan fange rotter på snævre og ufremkommelige steder, som vi andre ikke så let kan komme til. At han oven i købet er sød og en rigtig kæletrold, er jo bare en bonus for alle, siger René Lund.

Og der er da også rotter at komme efter. Fra 2007 til 2017 er antallet af rotteanmeldelser steget fra 1869 til 3058 om året i Sorø Kommune. Dette er betydeligt over landsgennemsnittet. Stigningen i rotteanmeldelser sammen med nye lovkrav på området er baggrunden for, at Sorø Kommune nu styrker indsatsen overfor rotterne.

Siden 1. januar i år har Vej og Park haft to fuldtidsmedarbejdere beskæftiget med rottebekæmpelse i Sorø Kommune mod tidligere kun 1,5 medarbejder. Derudover har kommunen fået efteruddannet yderligere to medarbejdere til autoriserede rottebekæmpere, så der nu er i alt fire autoriserede rottebekæmpere i Sorø Kommune. Plus Alfred.

Fra 1. juli i år kommer rottebekæmperne også ud i weekenden og på helligdage kl. 8-16 ved anmeldelser om rotter inden døre. De sidste nye teknologiske muligheder er ligeledes taget i anvendelse i form af kommunikerende smækfælder, som via en sms giver rottebekæmperen besked straks fælderne er smækket.

Derudover arbejdes der for at styrke ugler og rovfugles leve- og ynglesteder i kommunen ved opsætning af redekasser. Disse fugle er rotternes naturlige fjender og kan hjælpe med at fange og dræbe rotter på jorden. Derfor er der en stor fordel i at sikre deres ynglemuligheder.

Den 1. marts hjemtog Sorø Kommune driftsopgaven med isætning og vedligeholdelse af rottespærre ved de kommunale ejendomme. Det har udover en effektivisering af driften også betydet, at der er skabt et bedre overblik over opgaven med rottebekæmpelse.

Den øgede indsats mod rotterne koster imidlertid penge, og det betyder, at bidraget til rottebekæmpelse fra 2019 vil stige fra 0,043 til 0,07 promille af ejendomsværdien.

Det beløb opkræver kommunen sammen med ejendomsskatten.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk