21. juni 2021
Carl Pheil blev 99 år, og han var spejder til det sidste. Nu får kommunens spejdere glæde af hans arv. Foto: Anders Ole Olsen
Carl Pheil blev 99 år, og han var spejder til det sidste. Nu får kommunens spejdere glæde af hans arv. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 99-årig har testamenteret hele sin formue: Her skal pengene gå til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

99-årig har testamenteret hele sin formue: Her skal pengene gå til
Opdateret 23. februar 2021 kl. 06:52
Sorø - 23. februar 2021 kl. 06:45
Af Lene Berthelsen

Carl Pheil døde for nylig i en alder af 99 år. Han blev bisat fra Sorø Klosterkirke lørdag, og ved bisættelsen var der stor deltagelse af såvel spejdere som medlemmer af Sct Georgs Gilderne i Sorø.

Såvel spejderlivet som Sct. Georgs Gilderne havde en stor plads i Carl Pheils hjerte. Derfor besluttede han, der ikke efterlader sig nogen arvinger, at hans arv i stedet skulle komme det lokale spejderliv til gode.

For fem år siden oprettede han et legat, som han siden troligt har indbetalt til, og som hans arv indgår i, nemlig »Carl Pheils spejderlegat til støtte for spejderarbejde i Sorø Kommune«.

På fødselsdagen

Her og nu står der 400.000 kr., og det er besluttet, at den første uddeling skal ske i 2023, så pengene kan nå at yngle lidt mere. Det er også besluttet, at uddeling altid skal finde sted på Carl Pheils fødselsdag - den 3. oktober. Alle spejderkorps i kommunen kan komme i betragtning.

Carl Pheil voksede op ved Hillerød, og allerede som barn ville han gerne være spejder. Han var dog et svageligt barn, så han måtte blive hjemme ved sin mor og hjælpe i hus og have, mens en af hans brødre i stedet blev spejder.

Men spejderdrømmen levede videre, og i 1939 var han så stor, at hans mor ikke længere fik lov til at bestemme, og Carl Pheil trak i sin første spejderuniform som medlem af Det Danske Spejderkorps i Hillerød.

Spejder-dyderne

Spejder forblev han hele livet, og han levede derfor i høj grad op til mottoet »Én gang spejder - altid spejder«. Han har været divisonschef og distriktschef, deltaget i utallige spejderlejre i ind- og udland og være arrangør af mange spejderløb.

Også Sct. Georgs Gilderne sluttede han sig til, og i 2013 kunne han fejre 70 års jubilæum som medlem her.

For Carl Pheil betød spejderlivet langt mere end råbåndsknob og bål. For ham var det stedet, hvor man kan vise unge mennesker vigtigheden af team-work, hjælpsomhed, tolerance, kammeratskab, og at man selv må yde et bidrag for at få noget ud af livet.

Et aktivt menneske

Carl Pheil flyttede til Sorø i begyndelsen af 1980'erne. Han var en meget aktiv mand højt oppe i alderen. Ved sit 70 års jubilæum, da han var 92 år, boede han stadig i sin 2. sals lejlighed i Priorgade, spadserede en time hver dag og deltog i mange forskellige ældreaktiviteter i byen.

For fem år siden måtte han flytte på Holbergcentret, men også der holdt han fast i at være så aktiv som muligt. Hver dag kæmpede han sig ned i centrets have, gik en rundtur og fik fodret nogle fugle undervejs.

Videbegærlig var han også. Elskede at læse historiske tidsskrifter og National Geographic og at følge med i nyheder i ind- og udland.

Han havde glædet sig meget til at fylde 100 år i år og til at modtage lykønskningsbrev fra dronningen i den anledning.

Sådan blev det ikke. I stedet vil han selv i mange år fremover glæde lokale spejdere på sin fødselsdag.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk