24. maj 2019
Hanne Jensen vil skænke en snaps til Rikke Jensen, mens Anne Lise Rasmussen er ved at forsyne sig med rødbeder. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Hanne Jensen vil skænke en snaps til Rikke Jensen, mens Anne Lise Rasmussen er ved at forsyne sig med rødbeder. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 600 liter gule ærter sættes til livs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

600 liter gule ærter sættes til livs
Sorø - 12. februar 2019 kl. 18:21
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For 19. gang spenderer Støvlet Katrines Hus gule ærter til kommunens pensionister. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

100 liter gule ærter til 100 pensionister. Sådan er målestoksforholdet, når Støvlet Katrines Hus byder på den gamle, danske ret på Kaarsbergcentret i Sorø. Og så er der lige en sjat til, for der er også både en trio, der underholder, og en række hjælpere.

- Ja, i alt laver vi 600 liter, så der er til lidt mere end 100 hver dag fra mandag til fredag, siger restaurantens ejer, Lars Mortensen, mens han spiller stærk mand og lige løfter gryden med 50 liter fra rullebordet over på komfuret.

Det er 19. gang, at Katrine byder pensionisterne på det, der i de gamle kogebøger er rubriceret under søbemad. Med følger pølser og sprængt, kogt flæsk. Tilbuddet omfatter også et glas øl eller en vand, og når kaffen efterfølgende kommer på bordet, er det med en »sidevogn«, der består af den bedste lagkage fra Sejers Konditori. Også brødet til ærterne står bageren for.

- Det er bare så skønt, at de gør det, siger Peter Bringgaard, der er formand for Kaarsbergcentrets bestyrelse og styrmand på arrangementet. Han elsker gule ærter. Faktisk så meget, at han i fjor ud over de fem gange gule ærter i Kaarsbergcentret også havde et møde i GÆV (Gule Ærters Venner)

- Seks gange gule ærter på en uge, så er man vel ved at kunne gøre sig fortjent til titlen som æresmedlem, føjer han til med et smil.

Rikke Jensen og Anne Lise Rasmussen er to af dem, der aldrig går glip af arrangementet.

- Jeg er med hvert år, siger Rikke Jensen, der er 73 år.

- Det er et rigtig godt initiativ og en god tradition.

- Ja, fortsætter Anne Lise Rasmussen på 86.

- Jeg har faktisk været med lige fra start. Og spørger du, om Støvlet Katrines Hus kan lave gule ærter, er svaret et klart ja, de smager pragtfuldt.

Et glas øl og en snaps ledsager ærter, pølser og flæsk, for det hører nu engang sammen. Snaps samt ekstra øl eller vand købes for blot 10 kr. pr. genstand.

Mens Hanne Jensen skænker snaps, hjælper Ruth Pedersen og Inger Johansen til i køkkenet. Brød, sennep, rødbeder og brød sendes ud via rullevogne. Det samme gør de gule ærter i hver sin store skål, og så må bordformændene hente til eget bord og stå for at øse op.

Undervejs synges også »Ærtesangen« på melodien »Pigerne fra Småland«. Teksten er skrevet af Viggo »Metal« Rasmussen - og lad os da slutte af med et vers:

Støvlet Katrine var vist nok en rigtig »værre en«,

men tiden den er gået og nu er der »andre ben«,

i huset hvor fra maden kommer her til os i dag,

vi sidder her og nyder den i prægtigt vennelag;

ak - ja - tiderne er gået, meget i vor by er sket,

vi sidder nogle stykker her som mange ting har set,

både sogneråd og Kongebro er ikke hvad de var,

men Mortensen har sørget for et rigtigt »sulekar«.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk